felhívás

2019.12.04. 06:07

Budapest ostroma: adatokat várnak

A beérkezett anyagokat könyvsorozat formájában szándékozza a kutatócsoport közreadni.

1663 08.02.1945 Soviet artillerymen fighting on the Danube River. Budapest. Fedor / Sputnik

Fotó: Sputnik

75 évvel ezelőtt, 1944 karácsonyán zárták körbe Budapestet a megszálló szovjet vezetésű csapatok és megkezdődött a világtörténelem egyik legmegrázóbb fejezete. A Budapest ostroma kutatócsoport ennek feltárását végzi, a szervezet a sokáig csak családi körben elbeszélhető megélt történelmet szeretné a következő generációk számára is hozzáférhetővé tenni.

„A személyes szinten megélt események és a történetírás által festett vázolt kép között komoly eltérés volt 1990-ig, elég csak a civilek hadifogságba hurcolására, a nők elleni erőszakra, a szovjetek fosztogatására gondolni” – nyilatkozta lapunknak Mihályi Balázs, a kutatócsoport tagja.

Hozzátette: az ostrom története töredékes, és a részben megnyíló orosz források sem mondanak sokat a város lakóinak, az eseményeket csak a töredékes levéltári anyagok, és a személyes dokumentumok tudják rekonstruálni. Ezért különösen fontos, hogy a személyes történeteket rögzítő naplók, fotók és visszaemlékezések megmaradjanak, és lehetőség szerint szélesebb körben is hozzáférhetővé váljanak – mondta Mihályi Balázs.

Eddig is rengeteg adatot, visszaemlékezést, naplót kaptak vidékről, ezért most országos szinten szeretnék kiterjeszteni a gyűjtést. Így a kutatócsoport várja a Budapesthez és a környező településekhez köthető, 1944 őszétől 1945 nyaráig tartó időszakról a naplók, fotók és visszaemlékezések másolatát az [email protected] címre, vagy postán a 1113 Budapest Karolina út 67. címre Erődítés Történeti Egyesület névre.

A beérkezett anyagokat könyvsorozat formájában szándékozza a kutatócsoport közreadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!