segítség a családoknak

2019.12.10. 19:48

Megszavazta az Országgyűlés a nagyszülői gyed bevezetését

Az egyhangúlag meghozott döntés garanciát teremt arra, hogy az igénybe vevők munkahelyi védelemben részesüljenek.

Budapest, 2019. november 14. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár a diabétesz világnapján az Erzsébetligeti Színház elõtt, egy vizsgálóbusznál tartott sajtótájékoztatón 2019. november 14-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Megszavazta az Országgyűlés azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a nagyszülői gyed januári bevezetését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden.

Novák Katalin azt mondta: az egyhangúlag meghozott döntés garanciát teremt arra, hogy a nagyszülői gyedet igénybe vevők munkahelyi védelemben részesüljenek. „Ez azt jelenti, hogy a gyermekgondozási díj folyósítása alatt fizetés nélküli szabadság jár nekik és felmondási védelem illeti meg őket” – fejtette ki.

Az államtitkár felidézte, hogy

a nagyszülői gyedet a gyermekgondozási díjra jogosult – dolgozó, az unoka születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosított – nagyszülők vehetik igénybe a gyermek 2 éves koráig.

A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka. Ez 2020-ban 225 288 forint lesz, tehát két gyermek esetén a juttatás akár a 450 ezer forintot is meghaladhatja – tette hozzá.

Novák Katalin kitért arra is, hogy a nagyszülői gyedet a munkáltatónál kell igényelni, de a támogatás az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár. Ők Budapesten a fővárosi kormányhivatal XIII. kerületi hivatalában, más megyékben pedig a megyei kormányhivatal járási hivatalánál igényelhetik azt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nagyszülői gyed célja a családok segítése, „mozgásterük” növelése.

Borítókép: illusztráció / Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a diabétesz világnapján az Erzsébetligeti Színház előtt, egy vizsgálóbusznál tartott sajtótájékoztatón 2019. november 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!