gyilkosság

2019.12.23. 09:21

Tálibok végeztek Afganisztánban egy amerikai katonával

Meggyilkolták az Egyesült Államok afganisztáni kontingensének egyik katonáját hétfőn, a támadás a tálibok vállalták magukra.

Az üggyel kapcsolatos hivatalos amerikai közlemény a részletekre nem tér ki, csupán annyit közöl, hogy a katona szolgálatteljesítés közben vesztette életét.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a Whatsapp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül azt állította, hogy a csoport az észak-afganisztáni Kunduzban robbantott fel egy amerikai járművet, majd fegyveres harc bontakozott ki a tálibok és az amerikai biztonsági erők között.

A mostani támadással húszra emelkedett az idén Afganisztánban meggyilkolt amerikai katonák száma.

Az ázsiai országban a NATO által vezetett Eltökélt Támogatás nevű misszió keretében több mint 20 ezer külföldi katona állomásozik. A misszió feladata az afgán erők kiképzése és az afgán biztonsági intézmények kapacitásának kiépítése.

Idén Washington Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel megbízott különmegbízottja vezetésével Dohában tárgyalásokat kezdett a kabuli kormány ellen lázadó tálibokkal. December közepén azonban Khalilzad bejelentette, „rövid szünetet” tartanak a megbeszélésekben, miután a lázadók megtámadták a legnagyobb afganisztáni amerikai támaszpontot, és megöltek két polgári lakost.

Afganisztánban néhány éve felbukkant az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is, amely azóta szintén több merénylet elkövetőjeként jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!