Járvány

2019.12.02. 06:32

Tovább nőtt a kanyaró halálos áldozatainak száma Szamoán

Ötven fölé emelkedett a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Szamoán, a november közepén bevezetett szükséghelyzet intézkedései ellenére – közölte hétfőn a csendes-óceáni szigetország kormánya.

Az áldozatok túlnyomó többsége továbbra is gyermek.

Az adatok hétfő reggeli legfrissebb összesítése szerint a járvány kitörése óta 3728 kanyarós megbetegedést jelentettek az országban – közölte a szamoai egészségügyi minisztérium.

A halálos áldozatok száma 53 – ez egy hét alatt hússzal nőtt -, négy kivétellel négy évesnél kisebb gyermekek estek a fertőző betegség áldozatául.

A közösségi média felületeire feltett kormányközlemény szerint csak az előző 24 órában öt új halálos áldozatot és 198 újabb megbetegedést jelentettek. Az új-zélandi rádió (RNZ) híradása szerint a mostani kanyarójárvány kiindulási pontja vélhetően Új-Zéland volt, de a járvány mostanra a csendes-óceáni térség más országaira, köztük a Fidzsi-szigetekre és Tongára is átterjedt.

Szamoa súlyos érintettsége azzal magyarázható, hogy a Hawaii és Új-Zéland között fekvő kétszázezres szigetországban a lakosság átoltottságának aránya az UNICEF adatai szerint alig 28 és 40 százalék között lehet.

A járvány október végi kitörése óta a kormány dollármilliókat költ a külföldi segítséggel beindított oltási kampányra, amelynek keretében november 20-a óta több mint 58 ezer embert, a lakosság több mint negyedét oltották be, kezdve a 6 hónapos csecsemőktől egészen 60 éves korig.

A november közepén elrendelt szükséghelyzet értelmében a kormány bezárta az iskolákat és egy egyetemet is, és megtiltotta, hogy a 19 évesnél fiatalabbak nyilvános rendezvényeket látogassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!