Szigorítás

2020.01.14. 10:03

Februárban a parlament elé kerül a feltételes szabadságról szóló javaslat

A győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt vizsgálat eredménye nyomán az igazságügyi tárca javaslata az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki más életére tört – mondta az igazságügy miniszter az M1 csatornán. Erről februárban dönthet az Országgyűlés.

Varga Judit szerint ugyanakkor növelni kell a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát, és meg kell vizsgálni a szülői kapcsolattartás szabályait. Különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát bűncselekménnyel összefüggésben szüntetik meg – tette hozzá.

Kitért arra, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, vagyis hatékonyabbá és komplexebbé kívánják tenni az áldozatok védelmét és az áldozatsegítő központok működését.

Közölte: a nők védelmét szolgáló isztambuli egyezmény ratifikálásának a követelése „túlmisztifikált”.

Aki dezinformációt folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja. Ugyanis

az isztambuli egyezmény cikkelyei maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendszerben

- fűzte hozzá Varga Judit.

A ratifikáció – folytatta – pusztán politikai okokból marad el, mert az egyezmény olyan szemléletet erőltetne a hazai jogrendbe, amely éles ellentétben áll a kormány migrációs politikájával és a választók többségének akaratával.

Elkezdődött azon jogszabályok felülvizsgálata, amelyek lehetővé teszik az elítéltek számára, hogy az elégtelen börtönviszonyok miatt európai ajánlásra hivatkozva jelentős állami kártérítésekre tarthassanak igényt

- mondta a miniszter. Közlése szerint

ma már az ilyen ügyek elérik a tízezres nagyságrendet, az igényelt kártérítési igény pedig a milliárdos tételt.

Folyamatosan javulnak a fogva tartás körülményei Magyarországon – mondta Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!