brexit

2020.01.27. 12:03

Gyorsított eljárással kaphatnak brit vízumot a magasan képzett külföldi szakemberek

Erre azért van szükség, hogy az Egyesült Királyság az innováció élvonalában maradhasson.

Gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a magasan képzett külföldi szakemberek a brit kormány hétfőn közzétett szabályozási tervezete szerint.

A Global Talent nevű terv „csúcsképzettségű tudósokat, kutatókat, matematikusokat” említ azok között, akik a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után e kedvezményes elbírálásban részesülhetnek.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a programra február 20-tól lehet jelentkezni.

A brit kormány 300 millió fontos (csaknem 120 milliárd forintos), öt évre szóló alapot is létrehozott elsősorban magas szintű matematikai kutatási programok támogatására.

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság pénteki megszűnése után kezdődő 11 havi átmeneti időszak lejártával, várhatóan 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

A Downing Street által hétfőn ismertetett Global Talent program e szabályozáson belül kínál gyorsított engedélyezési eljárást a magasan képzett tudományos szakértőknek.

Az egyes szakterületeken alkalmazható gyorsított elbírálási eljárásról vázlatosan már Boris Johnson miniszterelnök kormányának új programjában is szó esett. A programban, amelyet II. Erzsébet királynő ismertetett a Konzervatív Párt által nagy fölénnyel megnyert, december 12-én tartott előrehozott parlamenti választás után, az szerepelt, hogy gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Brexit utáni átmeneti időszak lejártával a külföldi orvosok, a szakképzett kórházi ápolók és más, magas szakképesítésű egészségügyi szakemberek.

Priti Patel belügyminiszter azonban már akkor jelezte, hogy a gyorsított elbírálás lehetősége az egészségügy mellett szinte minden egyéb elméleti és alkalmazott tudományos tevékenységre kiterjedhet.

Patel a Global Talent program hétfői ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kormány döntő jelentőségű intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a világ legmagasabban képzett szakértői a lehető legnagyobb számban vehessék igénybe a gyorsított vízumelbírálási lehetőséget

A brit belügyminiszter szerint erre azért van szükség, hogy az Egyesült Királyság az innováció élvonalában maradhasson.

A hétfőn meghirdetett program hangsúlyozza: nincs felső számszerű korlátja annak, hogy hány külföldi szakember élhet a gyorsított elbírálási lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!