Európai űrkonferencia

2020.01.22. 20:06

Kétszázmillió euróval támogatja az európai űripart az EU

A cél, hogy Európa az űrtechnológia fejlesztésének élvonalába kerüljön.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.

A Brüsszelben hétfőn kezdődött nagyszabású európai űrkonferencia keretében a Beruházási Bank és az ArianeGroup francia székhelyű légiközlekedési vállalat 100 milliós kölcsönről írt alá megállapodást az Ariane 6 hordozórakétaprogram támogatásával kapcsolatban.

Mindemellett a bizottság és Európai Beruházási Alap bejelentett egy 100 millió eurós támogatású programot az InnovFin keretében, amelyet kifejezetten az űrtechnológia területén működő európai kkv-k innovációjának és növekedésének támogatására szánnak.

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos elmondta, hogy a támogatás az űrkutatás és az innováció fejlesztése iránti uniós elkötelezettséget tükrözi, és célja, hogy Európát az űrtechnológia fejlesztésének élvonalába helyezze.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint a támogatás gyökeres változást jelent az európai űripar számára.

Egyértelmű jelzést küldünk arról, hogy az űripar Európában vonzó lehetőségeket kínál

mondta.

A 12-ik európai űrkonferenciát megnyitó Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszédében azt mondta, hogy a Földön fokozódó geopolitikai feszültségek egyre inkább kiterjednek az űrre is. A főképviselő aggodalmát fejezte ki az űrben egyre növekvő fegyverkezési verseny kockázatával kapcsolatban.

Mindez részben a nemzetközi űrjog kialakult normatív keretei között történik, így a világűr békés felhasználásának elve romlik

hívta fel a figyelmet Borrell.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió műholdas központja jelentős mértékben támogatta az EU geostratégiai hírszerzését, hozzájárulva a területi konfliktusok megfigyeléséhez és az unió tanácsadó műveleteinek támogatásához.

Amikor azt tervezzük, hogy mit tegyünk Líbiában, azonnal eszünkbe jut, hogy van egy hatékony eszközünk, amely nyomon követi az ott zajló eseményeket, és irányítja a helyszíni műveleteket

hangsúlyozta Borrell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!