nem sikerült

2020.02.27. 22:31

Az erős havazás miatt feladták a Mount Everest megmászását a nepáli serpák

A hegymászók öt nap alatt akartak feljutni a világ legmagasabb hegyére.

Az erős havazás miatt kénytelenek voltak felhagyni a Mount Everest megmászásával azok a nepáli serpák, akik öt nap alatt akartak feljutni a világ legmagasabb hegyére, hogy felállítsák a hegycsúcs legrövidebb idő alatti megmászásának rekordját a téli mászószezonban – jelentették be csütörtökön nepáli illetékesek.

A Mount Everestet már nyolcszor megmászó Tashi Lapka vezette csoport kedden kezdte a mászást, és már majdnem elérték a 7100 méter magasan lévő hármas tábort, amikor úgy döntöttek, hogy feladják kísérletüket.

„Úgy döntöttek, hogy visszatérnek, mivel 34 órán át folyamatosan friss hó esett, és a puha hó nagyon csúszóssá és veszélyessé változtatta a talajt” – közölte Thaneshwar Guragai, a Seven Summit Treks ügynökség vezetője.

Ebben az időszakban a Mount Everest halálzónájában a hőmérséklet akár mínusz 40 Celsius-fokra is zuhanhat és a téli szelek még nagyobb kihívás elé állítják a hegymászókat.

Ebben az évszakban csak nagyon kevesen mászták meg a hegyet: először 1980-ban jutottak fel ide hegymászók télen, utoljára 1993-ban.

„Az utolsó csapat, amely télen mászta meg a hegyet, két hónap alatt teljesítette, mi azonban öt napra tervezünk, új hegymászórekordot felállítva” – mondta hétfőn, indulásuk előtt Lakpa a nepáli fővárosban.

A Mount Everesten a tavaszi mászószezon áprilisban és májusban van, ekkor a legkedvezőbbek a körülmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!