Terrorizmus

2020.02.03. 07:08

Gázvezetéket robbantottak fel az iszlamisták a Sínai-félszigeten

Feltehetően iszlamista szélsőségesek robbantottak fel egy gázvezetéket vasárnap az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén – közölték helyi biztonsági tisztviselők.

A beszámoló szerint hat álarcos fegyveres robbanóanyagot telepített a vezeték alá Bír-el-Abd településnél. A vezeték el-Arisba, a félsziget északi részének tartományi székhelyére, valamint a félsziget középső részére, egy cementgyárba szállítja a gázt.

A detonációt hatalmas lángnyelvek kísérték, a hatóságok elzárták a vezetéket, hogy megkezdhessék az oltást.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a merénylet elkövetését.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet között azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, a kisebbségnek számító keresztények, továbbá a gázvezetékek ellen irányulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!