Új-zélandi terrortámadás

2020.03.26. 07:09

Bűnösnek vallotta magát a tömeggyilkosság gyanúsítottja

Az ausztrál férfi a muzulmán pénteki ima idején 51 embert lőtt agyon két mecsetben tavaly.

Korábbi álláspontját megváltoztatva bűnösnek vallotta magát csütörtöki bírósági meghallgatásán a 29 éves Brenton Tarrant, aki videokapcsolaton keresztül nyilatkozott, és beismerte a bűnösségét 51 gyilkosságban, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában – jelentette a TVNZ helyi televíziós csatorna a rendőrség közleményére hivatkozva.

„Oh, rendben. Igen, bűnösnek” – válaszolta a gyanúsított arra a kérdésre, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát mind a 92 vádpontban.

Korábban még tagadta bűnösségét a szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve.

Tárgyalása júniusban kezdődött volna, de a bíróság a beismerő vallomás nyomán rögtön ítéletet fog majd hirdetni, egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor.

A tavalyi christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető a merénylet előtt hosszú kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A történtek után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.

Borítókép: Videófelvételről készült kép a 2019-es új-zélandi terrortámadás elkövetésével vádolt, 29 éves ausztrál Brenton Tarrantról, aki korábbi álláspontját megváltoztatva bűnösnek vallotta magát bírósági meghallgatásán az új-zélandi Christchurch városban 2020. március 26-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!