költözés

2020.03.05. 12:39

Elhagyja piliscsabai campusát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Évekig eltarthat, amíg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem átköltözik azokba a budapesti ingatlanokba, amelyeket az állam felajánlott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a piliscsabai campusért cserébe – mondta Tóth Tamás, az MKPK titkára csütörtökön Budapesten, a testület tavaszi tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Piliscsaba, 2013. július 12. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületei a Pest megyei Piliscsabán 2013. július 12-én. Piliscsaba azon tizennyolc település egyike, amelynek városi címet adományozott a köztársasági elnök 2013. július 15-ei hatállyal. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint több belvárosi, VIII. kerületi épületet kap meg az MKPK a Pázmány Péter Katolikus Egyetem céljaira: a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utcai épületét, két Pollack Mihály téri és egy Szentkirályi utcai épületet.

Tóth Tamás kérdésre válaszolva elmondta: a katolikus egyetemnek fontos a mielőbbi kötözés, de biztosan szükség lesz az épületek átalakítására, az pedig egyelőre az előzetes tervezés fázisában van.

Évekbe telhet, mire az egyetemhez tartozó minden intézmény „megtalálja a helyét” – tette hozzá. Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy a csak részben üres ingatlanokból kiköltözőknek is legyen helyük, ahova mehetnek.

Az egyetem piliscsabai campusának főépületét, a Stephaneumot Makovecz Imre tervezte
Fotó: Kovács Attila / MTI

Elmondta: a piliscsabai campus sorsát át kellett gondolnia az egyetem vezetésének és a püspöki karnak. A fővárostól való távolsága és a közlekedés megoldatlansága negatívan hatott a bölcsészkarra, ezért született a döntés, hogy Budapestre költöztetik a képzést – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!