Perújítás jöhet

2020.03.10. 10:53

Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkos

A Gyurcsány Ferenc vezette kormányok és titkosszolgálatok felelősségét vizsgáltatná perújításban Kiss Árpád Sándor, a romagyilkosságok ügyében életfogytiglanra ítélt vádlott. Szerinte titkosszolgálati provokáció volt a nekik felrótt támadás Galgagyörkön, az akkori kormányzat pedig polgárháborús helyzetbe sodorta az országot.

Budapest, 2016. január 12. Kiss Árpád elsõrendû vádlottat vezetik elõ a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok harmadfokú büntetõperének tárgyalására a Kúria dísztermében 2016. január 12-én. A Kúria jogerõsen tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Petõ Zsoltot. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Perújítást kezdeményez Kiss Árpád Sándor, akit a romagyilkosságok ügyében elsőrendű vádlottként jogerősen tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek – értesült a Magyar Nemzet, a hírt az elítélt ügyvédje is megerősítette. A lap azt is megtudta, a férfi arra hivatkozva folyamodik a jogi lehetőséghez, hogy a korábbi eljárás során

nem derítették fel megfelelően a szocialista kormányzat, illetve a titkosszolgálatok szerepét a történtekben.

Ezt a szegedi Csillagbörtön különleges körletében büntetését töltő Kiss Árpád Sándor a lapnak részletesen is kifejtette az ügyvédje közreműködésével eljuttatott levelében. Ebben többek között a szocialista kormányzat által szándékosan terjesztett álhírekről, éveken át tartó félrevezető politikai kampányról ír. Felrója „a szélsőjobboldali aktivisták szoros megfigyelésének tendenciózus leépítését”, a szélsőjobboldal „tudatos szabadjára engedését”. Állítása szerint mindezzel az volt a baloldali országvezetés célja, hogy a radikálisok előtérbe állításával lejárassa az egyre nagyobb teret nyerő kormányellenes mozgalmakat.

„A látszat ellenére a polgárháború közeli helyzetet nem a fragmentált radikális csoportok idézték elő, hanem a szocia­lista kormányzat felső vezetése”

- hangsúlyozza a levélben Kiss Árpád Sándor, kifejtve:

„A szocialista párt a hatalmának megtartását célzó kétségbeesett törekvéseit egyre inkább az ébredő hungarizmus elleni heroikus és jogszerű fellépésként igyekezett beállítani a közvélemény előtt, a szavazói számára felajánlotta a rendteremtést. A konfliktus kiterjesztése a szocialista kormány politikai felelőssége. A kormányzat érdekeinek megfelelően az etnikai erőszak végletekig fokozása, az ellenzéki pártok lejáratása mellett korlátozta a Jobbik Magyarországért Mozgalom előretörését. Az intézkedések ezt a koncepciót szolgálták.”

Korábban a Magyar Nemzet már felvetette, több mint tíz évvel a romákat gyilkoló banda elfogása után még mindig megválaszolatlan egy sor kérdés a 2008. július 21. és 2009. augusztus 3. közötti rasszista akciósorozattal kapcsolatban.

Vajon miért nem keresik tovább a banda még hiányzó tagját vagy tagjait? Pénzelhette-e valaki a rasszista támadásokat? Miért nem tisztázták a közvélemény számára megnyugtató módon a titkosszolgálati szálakat? Miért hagyta abba a polgári elhárítás a Kiss testvérek és Pető Zsolt István harmadrendű vádlott lehallgatását, megfigyelését, holott telefonbeszélgetésük szerint éppen fegyverbeszerezést terveztek? A katonai elhárítás vezetői valóban becsapták a hatóságokat és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát? Miért nem vizsgálták a bandának a későbbi rendőrgyilkos id. Győrkös István-féle Magyar Nemzeti Arcvonalhoz (MNA) való viszonyát?

– tette fel az újság a megválaszolatlan kérdéseket.

A jogerős ítélet szerint négyen felelnek az emberölésekért. 2016 januárjában a Kúria Kiss Árpád Sándor elsőrendű, Kiss István Zoltán másodrendű és Pető Zsolt István harmadrendű vádlottat tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Negyedik társuk, aki több helyszínre sofőrként szállította három társát, Csontos István 13 év fegyházat kapott. Az elítéltek feltételesen sem helyezhetők szabadlábra. Az ítéletben az is szerepel, hogy a Kiss testvérek és Pető Zsolt voltak a támadók. Kilenc helyszínen 78 lövés, 11 Molotov-koktélos támadás történt, összesen hat halálos áldozattal.

Borítókép: Kiss Árpád elsőrendű vádlottat vezetik elő a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok harmadfokú büntetőperének tárgyalására a Kúria dísztermében 2016. január 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!