Járvány

2020.03.14. 18:39

Itt vannak az új kormányrendeletek

A kormány újabb rendkívüli intézkedéseket hozott. Ítélkezési szünet jön, a polgármesterek maguk dönthetnek a bölcsődei és óvodai bezárásokról – olvasható a szombaton megjelent Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. A szombat délután megjelent Magyar Közlönyben újabb rendkívüli intézkedések olvashatóak az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére – tájékoztat az Origo.

Ítélkezési szünet: a miniszterelnök aláírásával ellátott kormányrendeletben az olvasható, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el.

A polgármesterek döntehetnek az óvodai bezárásokról: a kormány feloldotta az eddgi tilalmat, és innentől a települések vezetői rendkívüli szünetet rendelhetnek el. Erről tájékoztatási kötelességgel bírnak az illetekés miniszter felé.

Elmaradnak a szűrővizsgálatok: „a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül” – olvasható Kásler Miklós, az Emmi minisztere nevével fémjelzett kormányhatározatban.

Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzése 2021. december 31-ig távoktatás formájában történhet.

A vonatkozó kormányhatározat rendelkezik a miniszterelnök által tegnap este bejelentett munkacsoportok felállításáról is. E szerint 10 ilyen szervezet alakul meg a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében.

Az egyik kormányhatározat pedig a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny elhalasztásáról, és az ezzel kapcsolatos feladatokról rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!