Ostrom alatt áll Európa

2020.03.11. 21:36

Könnygázzal oszlatták a görög biztonsági erők a migránsokat

Ismét kiéleződött a helyzet a görög-török határon.

Könnygázzal oszlatták szerda délután a görög biztonsági erők a görög-török határkerítésen át török oldalról gyújtóeszközöket hajigáló migránsokat.

Az illegális bevándorlók emellett megpróbálták ledönteni a határkerítést is.

A görög sajtóban megjelent felvételeken látható volt, hogy az este felé több helyen tűz ütött ki, és hallani lehetett a határkerítés felett átlőtt villanó- és könnygázgránátok hangját.

A Kathimerini című napilap a görög vezérkarra hivatkozva arról is beszámolt, hogy állítólag két török F-16-os vadászbombázó az Évrosz határfolyó térségében behatolt a görög légtérbe, s alacsony – mindössze pár száz méteres – magasságban repültek. Az újság feltételezése szerint Ankara így akarja ismét felszítani a feszültséget az utóbbi napok viszonylagos nyugalmát követően. Szerda reggel a tengeren is történt egy kisebb incidens a török parti őrség egyik hajója orral ütközött a görög parti őrség egyik hajója fedélzeti korlátjának Kósz szigetének közelében. A történtekben senki sem sérült meg.

Recep Tayyip Erdogan szerdán Ankarában a nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket, akik fellépnek a Törökországból az Európai Unióba igyekvő illegális migránsokkal szemben, miután az ankarai vezetés február 29-én úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. A török elnök szerint az elmúlt csaknem két hétben körülbelül 150 ezer migráns érkezett a török-görög szárazföldi határhoz. Görögország és Bulgária erre határvédelmének megerősítésével reagált.

Ostrom alatt áll Európa

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!