Nem most kezdték

2020.03.04. 19:30

Schanda: a kereszténydemokrata környezetvédelem értékalapú és cselekvésközpontú

A kereszténydemokrata környezet- és teremtésvédelem értékalapú, közösségelvű és a cselekvést tartja legfontosabb feladatának – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán Piliscsabán.

Schanda Tamás a kereszténydemokrata polgármesterek és politikusok környezet- és teremtésvédelmi tanácskozása után úgy fogalmazott:

„Nem elengedő vészhelyzetet hirdetni, hanem cselekvésre és határozott fellépésre van szükség.”

Hangsúlyozta: a teremtésvédelemben a kormánynak és az önkormányzatoknak is van felelősségük. Erről szól a kormányzat nyolcpontos klímavédelmi akcióterve, és „jó látni azokat a kereszténydemokrata vezetésű településeket is, ahol valós programok indultak el”.

A KDNP alelnöke kitért arra:

nincs bal- és jobboldali klímaváltozás, ez olyan téma, amelyben mindenkinek van felelőssége és tennivalója.

Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy ellenzéki oldalról számtalan olyan megnyilatkozás hallható, amelyek kétségbe vonják a kormányzati intézkedések helyességét, és amelyek „rémhírkeltésnek is betudhatók”.

„A sok üres beszéd, a klímavészhelyzet kihirdetése cselekvés helyett lerontja a téma komolyságát”

- mondta, hozzátéve, hogy beszéd helyett „határozott fellépésre és cselekvésre van szükség”.

„Nem most kezdtük”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: a teremtés védelme „alapmagatartása a kereszténydemokrata politikusnak”. „Számunkra ez mindig fontos volt, nem most kezdtük” – fogalmazott.

Megjegyezte: a kereszténydemokrata megközelítés szerint a természetvédelem, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem egyszóval teremtésvédelemként foglalható össze.

A teremtésvédelemnek három szinten, a kormányzat, az önkormányzatok és az egyének szintjén kell megvalósulnia

- tette hozzá a KDNP alelnöke.

Farkas András (Fidesz-KDNP), Piliscsaba polgármestere arról beszélt: a tanácskozáson örömmel látta, hogy a kereszténydemokrata vezetésű települések a „hétköznapjaikban is környezetvédők és zöldek, és a teremtésvédelmet a mindennapok részének tekintik”.

A megbeszélésen a települések vezetői megállapodtak abban, hogy a jövőben együttműködnek, és közös, hosszú távú, akár több generációs környezetvédelmi akcióterveket dolgoznak ki. A jó gyakorlatok megosztása során több településvezető számolt be arról, hogy napelemeket helyeztek el a közintézményeken, illetve egyes települések napelemparkot is kialakítottak. Emellett több településen kiépítették a ledvilágítást. A településvezetők fontos területként szóltak a vízgazdálkodásról, a csapadékvíz megőrzésének szükségességéről.

Ezek is érdekelhetik