Jobb később, mint soha...

2020.03.13. 21:26

Újabb osztrák lap: bocsánatot kell kérni Orbán Viktortól

Öt évet pazarolt el az EU, mire rászánta magát, hogy eljusson oda, ahol Orbán Viktor 2015-ben tartott – írja a Kleine Zeitung.

Az Európai Unió bocsánatkéréssel tartozik Orbán Viktornak – írta Boris Kálnoky az osztrák Kleine Zeitungban minapi véleménycikkében. A publicista szerint Európa migrációs politikája most jutott el oda, ahol a magyar miniszterelnöké már öt évvel ezelőtt tartott. Vagyis Brüsszel öt évet pazarolt el, hogy megvédje Európát – olvasható a Mandiner honlapján.

„Az idők változnak. Az Európai Bizottság »menekültválságról« beszélt, amikor 2015-ben, mindenfajta kontroll és papírok nélkül, milliószámra érkeztek Európába az emberek. Ma pedig már egyértelműen elismeri, hogy illegális migránsok rohamozzák meg a kontinenst” – írja Kálnoky.

A publicista szerint 5 évvel ezelőtt egyedül Orbán Viktor nevezte nevén a dolgokat és hozott komoly intézkedéseket: így ma már nem csak egy erős kerítés, hanem törvények is védik a magyar határokat.

„Nem menekültek, hanem migránsok akarnak bejutni az EU-ba. Ha nem védjük meg határainkat, abba az EU tönkre fog menni” – idézi Orbánt az újságíró.

Kálnoky cikkében arra is kitér, hogy hiába kért Magyarország több pénzt határvédelemre az EU-tól, az akkori bizottsági elnöktől, Jean-Claude Junckertől 2017-ben csak „egy gúnyos válaszlevelet kapott”, pénzt nem. Akkor még a német kancellár, Angela Merkel is úgy nyilatkozott: „Az elzárkózás és a kerítés nem jelenthet megoldást”.

„És most?” – teszi fel a kérdést a publicista. Most az Európai Unió pénzt és szolidaritást ígér annak a Görögországnak, amelynek a határain ma már szintén kerítés áll, amely már a tengeren visszafordítja a migránsok hajóit, sőt, figyelmeztető lövéseket is leadott országának határainál.

Öt évet pazarolt el az EU, mire rászánta magát, hogy eljusson oda, ahol Orbán Viktor 2015-ben tartott, írja Kálnoky.

A magyar miniszterelnök már akkor azt mondta, hogy csak konzekvens határvédelemmel lehet megvédeni Európát, a kontinens pedig nem függhet a törökökkel kötött megállapodástól. „A magyar miniszterelnök szellemi szolgálatot végzett Európának. Akkor még úgy kritizálták emiatt, mintha ő lenne a gonosz megtestesítője.”

Az EU most köszönettel tartozik neki – zárja gondolatait Kálnoky.

Die Presse: Orbán Viktornak igaza volt és bocsánatkérést érdemel

A szerző szerint az az igazság, hogy ha Európa Németország vezetése alatt 2015-ben úgy cselekedett volna, mint Orbán, ahelyett, hogy elítélte volna, akkor megkímélték volna az EU-t például a szélsőjobboldal felemelkedésétől, egy tucatnyi dzsihadista támadástól és a bevándorlási hullám hatalmas költségeitől – írta posztjában Kovács Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!