bejelentés

2020.04.28. 09:40

A Líbiai Nemzeti Hadsereg veszi át az ország irányítását

A Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) veszi át az ország irányítását – jelentette be hétfői televíziós beszédében Halífa Haftar tábornok, a Líbia keleti és déli felét ellenőrző LNH parancsnoka.

„A fegyveres erők általános parancsnoksága veszi magára az ország irányításának feladatát, s hatályon kívül helyezi a szhiráti egyezményt” – közölte Haftar, akit a Sky News Arabíja pánarab televízió idézett. „Elfogadjuk a nép akaratát és felhatalmazását a felelősségteljes nehéz időkben” – hangoztatta.

Mint mondta, az LNH állandó civil közigazgatási intézmények létrehozásán fog dolgozni, összhangban a nép akaratával.

„Az embereknek saját maguknak kell dönteniük sorsukról, a jövőjükről pedig demokratikus úton kell határozniuk” – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a szhiráti egyezmény tönkretette és veszélybe sodorta az országot, de – mint fogalmazott – mindez immár a sötét múlt része.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Az ENSZ közvetítésével 2015 decemberében megállapodás született a marokkói Szhirát városában az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról. A Tripoliban székelő nemzeti egységkormányt a nemzetközi közösség elismeri, jóllehet ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftár tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában.

Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja a katonai diktatúra bevezetése az egész országra kiterjedően.

Címkék#Líbia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!