Járvány

2020.04.22. 22:52

Ausztrália nemzetközi vizsgálattal derítené fel a vírus eredetét

Nemzetközi vizsgálat megindítását sürgette az új típusú koronavírus-járvány eredetének felderítése érdekében az ausztrál miniszterelnök az amerikai és a francia elnökkel, valamint a német kormányfővel folytatott szerdai telefonbeszélgetéseiben.

Scott Morrison független értékelést szeretne az ügyben, beleértve a kórokozó megjelenésére adott első kínai választ, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reagálását. Mint közölte, Donald Trump amerikai elnökkel a WHO szerepéről és a nemzetközi válaszintézkedések átláthatóságának, hatékonyságának javításáról beszéltek. Peking élesen bírálta a lépést, mondván, az ausztrál vezetés Washington utasításait követi.

Emmanuel Macron francia államfő pedig úgy vélekedett, hogy bár valóban voltak kezdetben bizonyos kérdéses ügyek, most az összetartásra kell helyezni a hangsúlyt, és nincs itt az ideje a vizsgálatnak. Emellett ugyanakkor aláhúzta, hogy minden félnek átlátható módon kell eljárnia.

Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet is számos bírálat érte amiatt, ahogy a koronavírus-járványt kezelték.

Donald Trump április közepén bejelentette: az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mivel az ENSZ szakosított szervezete szerinte nem megfelelően reagált a járványra, és Kína érdekeit védte.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója korábban azt mondta, hogy a válság végét követően értékelni fogják annak a kezelését is.

A vírus a tavaly decemberi megjelenése óta 2,3 millió embert fertőzött meg világszerte, a halottak száma megközelíti a 160 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!