segítség helyett csak bírálat érkezik

2020.04.06. 18:41

Az EU megszűnt létezni egy román konzervatív gondolkodó szerint

Traian Ungureanu szerint az unió a válságkezelés tekintetében tulajdonképpen nem létezik, Németország és szatellit-államai pedig megtagadták a segítséget, csak magukkal foglalkoznak.

Az egyik legnagyobb román konzervatív gondolkodó, Traian Ungureanu újságíró, aki 10 éven át európai parlamenti képviselő is volt, a legismertebb romániai napilap, az Adevărul hasábjain véleménycikkben fejtette ki álláspontját Brüsszel szerepéről a koronavírus-járvány kezelése kapcsán – írja az Origo.

Ungureanu szerint a válságkezelés tekintetében az Európai Unió tulajdonképpen megszűnt létezni, hiszen Németország és a szatellit-államai megtagadták a szolidaritást, pontosabban, ők csak saját magukkal szemben szolidárisak. A román konzervatív gondolkodó véleménye alapján Brüsszel már csak egyetlenegy esetben mutat életjelet, nevezetesen, ha Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kell támadni, ezúttal a koronavírus-törvény kapcsán.

A román konzervatív gondolkodó szerint az EU-ra nézve nem lehet igaz, hogy majd megerősödve kerül ki a járvány keltette gazdasági és más jellegű válságból, ez csupán illúzió.

Véleménye alapján a liberális világrenddel együtt elbukott annak az egyik tartóoszlopa, a globalizmus is. Ungureanu nézőpontja szerint a nyugati világban az már nem lehet opció, hogy a globális szabadkereskedelemre hivatkozva kiszervezzük a termelést Ázsiába, hiszen ezáltal túlságosan kiszolgáltatottak leszünk az ottani országokban.

Traian Ungureanu Brüsszel magatartását a járványhelyzet kapcsán abszurdumok sorozatának minősíti. Pedig szerinte az Európai Unió épp a járvány által okozott válságban tudta volna megmutatni létezésének az értelmét, és a saját hatalmát. De nem ez történt. Ehelyett inkább ismét klímaügyekkel foglalkozott, a 2019. november 28-án ünnepélyesen és hivatalosan kihirdetett klímavészhelyzettel összhangban.

A koronavírus-világjárványra azonban Brüsszel teljesen másképp reagált, mint a klímával kapcsolatos problémákra, párhuzamosan lett egyre impotensebb és arrogánsabb.

Németország és a szatellit-államai megtagadták a konkrét segítségnyújtást Olaszországtól és Spanyolországtól, plusz források bevonása helyett csupán kisebb átcsoportosítást hajlandóak végrehajtani, de a Róma által javasolt közös euróövezeti koronavírus-kötvényről például hallani sem akarnak.

Traian Ungureanu véleménye alapján az EU jelenleg elsősorban arra jó, hogy biztosítsa a német gazdaság sikerét és hegemóniáját, de amikor másoknak segítségre lenne szükségük Berlintől, akkor Berlin köddé válik.

A román gondolkodó szerint ezért az EU legfőbb belső ellenségei valójában Németország és a szatellit-államai. Az ő „több Európát„ szlogenjüket pedig úgy kell értelmezni, hogy „több Európát, de csak és kizárólag nekünk”.

Elmondása alapján arról van szó, hogy Brüsszel a saját tehetetlenségét úgy próbálja meg elkendőzni, hogy a koronavírus helyett talál másik ellenfelet, és az ellen akar harcolni, a régi-új ellenfél pedig ezúttal is Orbán Viktor. Ungureanu kifejti, Brüsszel elsősorban a koronavírus-törvény ürügyén támadja a magyar kormányfőt, azzal vádolva, hogy diktátori hajlamai vannak.

A román gondolkodó leszögezi, hogy az EU-s szólamokkal ellentétben Orbánnak nincs rá szüksége, hogy diktatúrát építsen, hiszen a magyar választók jóvoltából kétharmados többsége van, amivel elég sok mindent megtehet. A koronavírus-törvény által biztosított különleges hatáskörre pedig azért volt szüksége, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjon fellépni a járvány, illetve annak a gazdasági hatásai ellen, például a bürokratikus lánc és a döntési idő lerövidítése révén.

Véleménye alapján felelős vezetőknek veszélyhelyzet esetében ilyen jellegű gyorsított döntési mechanizmusokra szükségük van, Orbán Viktor pedig nem élt vissza a hatalmával, hanem arányos lépéseket tett. Ungureanu szerint Orbán pontosan azt teszi, amit Brüsszel nem, noha ezekre nagyon is szükség lenne az EU részéről (is).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!