segítség helyett csak bírálat érkezik

2020.04.06. 18:41

Az EU megszűnt létezni egy román konzervatív gondolkodó szerint

Traian Ungureanu szerint az unió a válságkezelés tekintetében tulajdonképpen nem létezik, Németország és szatellit-államai pedig megtagadták a segítséget, csak magukkal foglalkoznak.

Az egyik legnagyobb román konzervatív gondolkodó, Traian Ungureanu újságíró, aki 10 éven át európai parlamenti képviselő is volt, a legismertebb romániai napilap, az Adevărul hasábjain véleménycikkben fejtette ki álláspontját Brüsszel szerepéről a koronavírus-járvány kezelése kapcsán – írja az Origo.

Ungureanu szerint a válságkezelés tekintetében az Európai Unió tulajdonképpen megszűnt létezni, hiszen Németország és a szatellit-államai megtagadták a szolidaritást, pontosabban, ők csak saját magukkal szemben szolidárisak. A román konzervatív gondolkodó véleménye alapján Brüsszel már csak egyetlenegy esetben mutat életjelet, nevezetesen, ha Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kell támadni, ezúttal a koronavírus-törvény kapcsán.

A román konzervatív gondolkodó szerint az EU-ra nézve nem lehet igaz, hogy majd megerősödve kerül ki a járvány keltette gazdasági és más jellegű válságból, ez csupán illúzió.

Véleménye alapján a liberális világrenddel együtt elbukott annak az egyik tartóoszlopa, a globalizmus is. Ungureanu nézőpontja szerint a nyugati világban az már nem lehet opció, hogy a globális szabadkereskedelemre hivatkozva kiszervezzük a termelést Ázsiába, hiszen ezáltal túlságosan kiszolgáltatottak leszünk az ottani országokban.

Traian Ungureanu Brüsszel magatartását a járványhelyzet kapcsán abszurdumok sorozatának minősíti. Pedig szerinte az Európai Unió épp a járvány által okozott válságban tudta volna megmutatni létezésének az értelmét, és a saját hatalmát. De nem ez történt. Ehelyett inkább ismét klímaügyekkel foglalkozott, a 2019. november 28-án ünnepélyesen és hivatalosan kihirdetett klímavészhelyzettel összhangban.

A koronavírus-világjárványra azonban Brüsszel teljesen másképp reagált, mint a klímával kapcsolatos problémákra, párhuzamosan lett egyre impotensebb és arrogánsabb.

Németország és a szatellit-államai megtagadták a konkrét segítségnyújtást Olaszországtól és Spanyolországtól, plusz források bevonása helyett csupán kisebb átcsoportosítást hajlandóak végrehajtani, de a Róma által javasolt közös euróövezeti koronavírus-kötvényről például hallani sem akarnak.

Traian Ungureanu véleménye alapján az EU jelenleg elsősorban arra jó, hogy biztosítsa a német gazdaság sikerét és hegemóniáját, de amikor másoknak segítségre lenne szükségük Berlintől, akkor Berlin köddé válik.

A román gondolkodó szerint ezért az EU legfőbb belső ellenségei valójában Németország és a szatellit-államai. Az ő „több Európát„ szlogenjüket pedig úgy kell értelmezni, hogy „több Európát, de csak és kizárólag nekünk”.

Elmondása alapján arról van szó, hogy Brüsszel a saját tehetetlenségét úgy próbálja meg elkendőzni, hogy a koronavírus helyett talál másik ellenfelet, és az ellen akar harcolni, a régi-új ellenfél pedig ezúttal is Orbán Viktor. Ungureanu kifejti, Brüsszel elsősorban a koronavírus-törvény ürügyén támadja a magyar kormányfőt, azzal vádolva, hogy diktátori hajlamai vannak.

A román gondolkodó leszögezi, hogy az EU-s szólamokkal ellentétben Orbánnak nincs rá szüksége, hogy diktatúrát építsen, hiszen a magyar választók jóvoltából kétharmados többsége van, amivel elég sok mindent megtehet. A koronavírus-törvény által biztosított különleges hatáskörre pedig azért volt szüksége, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjon fellépni a járvány, illetve annak a gazdasági hatásai ellen, például a bürokratikus lánc és a döntési idő lerövidítése révén.

Véleménye alapján felelős vezetőknek veszélyhelyzet esetében ilyen jellegű gyorsított döntési mechanizmusokra szükségük van, Orbán Viktor pedig nem élt vissza a hatalmával, hanem arányos lépéseket tett. Ungureanu szerint Orbán pontosan azt teszi, amit Brüsszel nem, noha ezekre nagyon is szükség lenne az EU részéről (is).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!