célpontban

2020.04.30. 10:41

ENSZ-jelentéstevő: emberiesség elleni bűncselekményeket követ el a mianmari hadsereg

Emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követ el a mianmari hadsereg az Arakáni Hadsereg (AA) nevű arakán fegyveres csoport elleni fellépésében Mianmar nyugati részén – jelentette ki szerdán Li Jang Hi, az ENSZ-nek a mianmari emberi jogok helyzetével foglalkozó különleges jelentéstevője.

„Miközben a világ a Covid-19-járvány miatt aggódik, a mianmari hadsereg fokozza támadásait a – nyugat-mianmari – Arakán államban, és a civil lakosságot veszi célpontba” – fogalmazott közleményében Li.

Az ENSZ-jelentéstevő azzal vádolta a mianmari hadsereget, hogy harci repülőgépekkel és tüzérséggel támadja a civil lakosságot Arakánban és a szomszédos Csin államban, megakadályozza, hogy a sebesültek orvosi ellátáshoz jussanak, iskolákat és hajlékokat rombol le, a védelemhez való jog nélkül vesz őrizetbe AA-tagsággal gyanúsított embereket, akiket kínzásnak vet alá.

Li ezzel kapcsolatban felidézett egy április 13-i incidenst, amely során a hadsereg nyolc embert, köztük két gyereket gyilkolt le egy faluban. Az ENSZ-jelentéstevő egy másik esetben 10 ember eltűnéséről számolt be. Kijelentette, hogy százak haltak meg a hadsereg kezei által, köztük nők és gyerekek egy olyan konfliktusban, amelynek következtében eddig több mint 157 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból.

„A mianmari hadsereg rendszeresen megsérti a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok legalapvetőbb elveit. A civil lakosság ellen Arakán és Csin államban tanúsított viselkedése háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek tekinthető” – fogalmazott az ENSZ-jelentéstevő, aki tűzszünetre szólított fel.

Az AA-t 2009-ben hozta létre arakán nemzetiségű, többségében buddhista diákok egy csoportja azért, hogy Arakán állam autonómiájáért harcoljon. Mianmarban több, a különböző etnikai csoportok ügyét zászlajára tűző fegyveres csoport folytat harcot a központi kormány ellen az ország 1948-as függetlenné válása óta.

A konfliktus tavaly januárban fajult el, amikor is az AA – amelyet a mianmari kormány az idén márciusban terrorista szervezetnek nyilvánított – fokozta támadásait a mianmari biztonsági erők ellen.

Mianmarban az Arakáni Hadseregen kívül jelenleg egyetlen csoportosulást tartanak terroristaként nyilván, az Arakáni Rohingja Üdvhadsereget (ARSA), amely azért ragadott fegyvert, hogy a túlnyomó többségében muszlim rohingja kisebbség jogaiért harcoljon, amelynek tagjaitól a mianmari hatóságok megtagadják az állampolgárságot, és „bengáli bevándorlóknak” minősítik őket. Az ARSA egy 2017 augusztusi összehangolt támadássorozatát követően a mianmari hadsereg brutális hadjáratot indított, amelynek következtében a rohingja lakosság nagy része, több mint 730 ezer ember a szomszédos Bangladesbe menekült. A mianmari hadsereg és kormány ellen emiatt eljárás van folyamatban népirtás vádjával a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!