Járvány

2020.04.15. 11:10

Horvátország elhalasztja a kiskorú migránsok befogadását

A koronavírus-járványra hivatkozva Írország is halasztást kért.

Horvátország a zágrábi földrengésre és a koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztja a humanitárius segítségre szoruló gyermekek befogadását a görögországi menekülttáborokból – írta szerdán a Vecernji List című horvát napilap a belügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Horvátország egyike azon nyolc európai uniós tagállamnak, amely önkéntes alapon olyan gyermekeket fogadott volna be a túlzsúfolt görög menekülttáborokból, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkeztek, és 14 éven aluliak – írta az újság.

A koronavírus-járványra hivatkozva Írország is halasztást kért.

A két említett országon kívül Luxemburg, Németország, Franciaország, Finnország, Portugália és Litvánia csatlakozott még a humanitárius kezdeményezéshez. Ezek az országok – mint jelezték – támogatni akarják Görögországot abban, hogy megbirkózzon a szigetein rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel.

A lap szerint eddig mindössze Németországba és Luxemburgba helyeztek át gyerekeket, a számok pedig országról országra változnak. Horvátország még nem közölte, hány kiskorút fogadna be.

A görög hatóságok – európai pénzügyi támogatással – a kiskorú gyermekeket tranzitközpontokban különítik el, és felkészítik őket az áthelyezésre más európai uniós tagállamokba – húzta alá a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!