Járvány

2020.04.03. 15:50

Japánban pénzsegéllyel segítik a háztartásokat, Indiában szolidaritási akciót kezdeményeztek

A japán kormány anyagi juttatással segíti a koronavírus-járvány miatt bajba került háztartásokat, az indiai kormányfő pedig gyertyás szolidaritási akció kezdeményezett.

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány 300 ezer jen (több mint 900 ezer forint) készpénzzel segíti azokat a háztartásokat, amelyeknek bevételkiesésük van a koronavírus miatt. Szakértők szerint a szigetország 58 millió háztartásából 10 millió jogosult a juttatásra. A kormány nem szabott felső jövedelmi határt az adómentes támogatás igénybe vételéhez, mert a kérelmek ellenőrzése úgy nagyon sokáig tartana. Helyette új módszerekkel fogja ellenőrizni a jogosultságot. Japánban 2617 a fertőzöttek és 63 a halálos áldozatok száma.

Narendra Modi indiai miniszterelnök gyertyás szolidaritási akciót kezdeményezett egy közösségi oldalra feltett videóüzenetében. Modi arra kérte az ország 1,3 milliárd lakosát: mutassák meg India kollektív erejét azzal, hogy vasárnap este 9 órakor lekapcsolják a lámpát otthonukban, és gyertyával, zseblámpával vagy mobiltelefonnal világítva 9 percre kiállnak az ajtóba vagy az erkélyre. A kormányfő arra szeretné felhívni az indiaiak figyelmét, hogy a karantén alatt sincsenek egyedül. Az országban eddig 2567 fertőzöttje és 72 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Az Új-Zélandon rekedt mintegy 100 ezer turista megkezdte a hazautazást a rájuk vonatkozó korlátozások enyhítése után pénteken. A turistáknak csütörtökön engedélyezték a belföldi járatok igénybe vételét abból a célból, hogy elhagyják az országot. Tisztségviselők szerint körülbelül 37 ezren jelezték az illetékes nagykövetségeknek, hogy hazatérnének. Az országban 868 fertőzöttről és egy halálesetről tudni.

A dél-koreai oktatási minisztérium jövő csütörtökre halasztotta az iskolaév kezdetét az általános és középiskolákban a koronavírus miatt. Az oktatás digitális formában veszi kezdetét. Azt egyelőre nem tudni, hogy az óvodák mikor nyithatnak újra. A szöuli igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy elfogadott egy rendeletet, amely korlátozza a külföldiek tevékenységét. A szigorítás azokra a külföldi állampolgárokra vonatkozik, akik szerda óta léptek be az országba. A tilalmak megszegőit akár három év börtönbüntetéssel és 20 millió von pénzbírsággal is sújthatják.

A lépésre azért volt szükség, mert voltak olyan fertőzött külföldiek, akik nem vonultak karanténba, és maszk nélkül utaztak az országban. A szöuli kormány arra kötelezte a külföldről érkezőket, hogy két hétig ne hagyják el otthonukat. A szabály megszegőit kitoloncolják. Dél-Koreában péntekre 10 062-re nőtt a fertőzöttek, 174-re pedig a halálos áldozatok száma.

Malajziában önkéntesek 3D-s nyomtatott maszkokkal és élelemmel segítenek a koronavírus ellen frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak. Védőeszközökből a délkelet-ázsiai országban is nagy a hiány. Maszkon kívül kesztyűt, védőruházatot, szemüveget és cipővédőt is készítenek 3D-s nyomtatással.

A Malajzia déli részén található Jemeri lakosságának fele egy közeli erdőben keresett menedéket a koronavírus elől, miután a múlt héten a bennszülöttek körében is megjelent a kórokozó. A helyiek távozásuk előtt farönkökkel eltorlaszolták falujuk bejáratát. A bennszülöttek – akik körülbelül 200 ezren vannak – a legszegényebb és legsérülékenyebb csoportok közé tartoznak Malajziában. Több szervezet és a kormány is próbál élelmet eljuttatni a külvilágtól elzárkózni igyekvő bennszülöttekhez.

Malajziában eddig 3116 fertőzöttről és 50 halálos áldozatról tudni. Az egészségügyi dolgozók közül legalább 80-an fertőződtek meg az új koronavírussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!