Járvány

2020.04.21. 13:32

Megkezdte működését az új-moszkvai járványközpont

Az első húsz koronavírus-fertőzött páciens fogadásával megkezdte működését kedden Új-Moszkvában az a járványközpont, amelynek építését március 12-én kezdték meg az orosz fővároshoz 2012-ben csatolt területen. Eközben Oroszországban több mint 5600-zal nőtt az ismertté vált fertőzések száma.

Szergej Perehodov főorvos a moszkvai polgármesteri hivatal honlapján közölte, hogy az előregyártott elemekből felépített, korszerű berendezésekkel felszerelt, több mint 80 ezer négyzetméteres kórház 800 beteg fogadására alkalmas, de kapacitása szükség esetén 900-ra növelhető. Az intézményben több mint 500 egészségügyi szakember kezdte meg a munkát, de létszámuk hamarosan ezer fölé bővül majd.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5642-vel 52 ezer 763-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, ami 12 százalékos növekményt jelent. Az esetek 45 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 51-gyel 456-ra, a gyógyultak száma pedig 427-tel 3873-ra emelkedett.

A fertőzések száma Moszkvában 29 ezer 433, Moszkva megyében 5959, Szentpéterváron pedig 1973. A halálozások száma ezekben a régiókban 233-ra, 49-re és 11-re nőtt, a gyógyult pácienseké 2057-re, 179-re és 280-ra.

Az országban eddig mintegy 2 millió 140 ezer szűrést végeztek el ebből csaknem 90 ezret az elmúlt egy nap alatt és csaknem 140 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt fertőzés gyanújával.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosban kiengedték a kórházból az első három olyan pácienst, aki gyógyult koronavírus-fertőzöttek vérplazmájának köszönheti felépülését. Szavai szerint Moszkvában hétfőn 60 korábbi Covid-19-beteg adott vérplazmát.

A fővárosi hatóságok kedden arra figyelmeztették a moszkvaiakat, hogy ne dőljenek be a csalóknak, akik a közművek alkalmazottjainak adják ki magukat, és a mérőórák cseréje vagy ellenőrzése ürügyén próbálnak meg bejutni a lakásukba. Az önkormányzat ugyanis a koronavírus-járvány miatt felfüggesztette a gáz- és vízfogyasztás mérőműszereivel kapcsolatos tevékenységet.

A főügyészség közölte, hogy a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat nevében ismeretlenek sms-üzenetekben országszerte bírság befizetésére szólítják fel az embereket, arra hivatkozva, hogy a telefonjuk geolokációs adatai szerint megszegték a karantént. A hivatal rámutatott, hogy a börtönszolgálat nem foglalkozik pénzbüntetés behajtásával.

Az Energija rakéta- és űripari vállalat arról tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy a Nemzetközi Űrállomásra Bajkonúrból a tervek szerint április 25-én elindítandó Progressz MSz-14-es teherűrhajón és rakományán a járványhelyzet miatt pótlólagos fertőtlenítést hajtottak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!