könnyebbség

2020.04.17. 15:47

Postai úton is átvehetik majd diplomájukat a hallgatók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nyelvvizsga-amnesztia kapcsán tájékoztatta a felsőoktatási intézményeket az oklevelek kiosztásának lehetséges formáiról – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel. Jelezték: a rendelkezés értelmében a haladéktalanul kiadandó dokumentumok postai úton, hivatalos iratként is kézbesíthetőek.

A minisztérium közleményében felidézte: a gazdaságvédelmi akcióterv részeként mindenki mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól, és így megkaphatja oklevelét, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le.

Kifejtették: ebbe a körbe beletartozik mindenki, akinek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tennie a diplomaszerzéshez. A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára – a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül. A tájékoztató levél értelmében a felsőoktatási intézményeknek az oklevelek kiadását haladéktalanul meg kell kezdeniük – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Közlésük szerint a dokumentumok kiadása történhet postai úton hivatalos iratként, vagy a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett személyesen is. Egyes esetekben – különösen a régebben záróvizsgázottaknál – az oklevél kiállításához szükség lehet az intézményekkel történő adategyeztetésre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felsőoktatási intézmények segítségével és közreműködésével mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi hallgatók a járványhelyzet miatt kialakult körülmények között is sikeresen folytathassák, fejezhessék be tanulmányaikat – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!