Járvány

2020.04.19. 07:21

Szerbiában is enyhülhetnek a korlátozások

Kedden újranyithatnak a kisebb üzletek, műhelyek, elektronikai boltok, és az építkezések is újraindulhatnak.

Szerbia az ortodox húsvétot követően fokozatosan elkezdi enyhíteni az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat – jelentette be szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök.

Szerbiában szigorú intézkedések vannak érvényben. A húsvéti hétvégére teljes kijárási tilalmat rendeltek el. Péntek délutántól kedd reggelig senki sem hagyhatja el az otthonát.

Keddtől viszont egy órával később, 18 órakor kezdődik majd az éjszakai kijárási tilalom, de továbbra is hajnali 5 óráig lesz érvényben – jelentette be Vucic a Pink kereskedelmi televízióban szombat éjjel sugárzott interjúban.

Szerbiában a 65 év felettiek március közepe óta nem léphetnek ki az utcára. Ez keddtől annyiban változik, hogy hétfőn, szerdán és pénteken 18 óra és hajnali 1 óra között megengedett lesz számukra, hogy rövid sétákra kijöjjenek lakásaikból.

Kedden újranyithatnak a kisebb üzletek, műhelyek, elektronikai boltok, és az építkezések is újraindulhatnak. Vucic arról is beszélt, hogy a 300 négyzetméternél kisebb üzletek várhatóan április 27-én nyithatnak ki, ha megfelelően alakul a járványügyi helyzet.

„Ha romlik a helyzet, akkor a könnyítéseket visszavonjuk” – hangsúlyozta a szerb elnök, aki elmondta, hogy ha ellenőrzés alatt tudják tartan a járvány terjedését, akkor május 4-én kinyithatnak a fodrászok, edzőtermek és hasonlók, a szállodák, bevásárlóközpontok és fürdők pedig rá egy hétre kezdhetnek újra működni, akárcsak a távolsági közlekedés.

A nemzetközi repülőjáratok fokozatosan indulhatnak újra május 11-től kezdve – fejtette ki Aleksandar Vucic.

Szombat délutánig az országban 5994 fertőzöttet regisztráltak, és 117 ember halt meg az új koronavírus miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!