Járvány

2020.04.22. 16:42

Vietnamban őrizetbe vettek három tisztségviselőt, tesztrendszer túlárazásának gyanúja miatt

A hanoi betegségellenőrzési és -megelőzési központ egyelőre nem reagált a vádakra.

Őrizetbe vettek szerdán Vietnamban hét embert, köztük a hanoi betegségellenőrzési és -megelőzési központ három tisztségviselőjét a koronavírus-járvány elleni eszközök beszerzésével kapcsolatos visszaélések miatt – közölte a vietnami közbiztonsági minisztérium.

A gyanú szerint Covid-19-tesztrendszert áraztak túl egy tranzakció során, „súlyos kárt okozva az országnak” – áll a tárca közleményében.

A központ egyelőre nem reagált.

A VNA vietnami hírügynökség szerint az országban a szerdán nem jelentettek újabb, igazolt koronavírus-fertőzéses esetet. A délkelet-ázsiai országban a legutóbbi esetet április 17-én jelentették, az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma 268, fertőzés miatti halálesetet eddig nem regisztráltak.

Vietnamban szerdán bejelentették, hogy megkezdika koronavírus-járvány miatt elrendelt forgalmi korlátozások feloldását. Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnök egy közleményben úgy fogalmazott, hogy mostanra már nincsen olyan tartomány az országban, amelyik „nagyon veszélyeztetett” lenne a járvány szempontjából, mindazonáltal néhány, kevésbé fontosnak tartott üzlet továbbra is zárva marad.

A délkelet-ázsiai országban látszólag sikerült kordában tartani a vírus terjedését, dacára annak, hogy kevésbé tehetős, mint például a járvány megfékezését tekintve viszonylag sikeres Dél-Korea vagy Tajvan. Vietnamban a tömeges karanténnak, a kontaktusok nyomon követésének és a tesztelésnek az elegyét alkalmazták a vírus terjedésének kordában tartására.

A vietnami egészségügyi tárca szerdai adatai szerint az országban valamivel több mint 180 ezer tesztet végeztek, az eddig észlelt 268 fertőzöttből 223-an már meggyógyultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!