Járvány

2020.06.02. 19:23

Hamarosan ismét utazhatnak EU-s országokba a németek

Visszavonhatja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését a német kormány.

Visszavonhatja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését a német kormány – mondta Heiko Maas külügyminiszter kedden Berlinben.

A miniszter elmondta, hogy a tárca előterjesztést készített a szerdai kormányülésre, javasolva, hogy az EU-tagállamokkal és a schengeni övezet EU-n kívüli országaival kapcsolatban vonják vissza az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést, és helyettesítsék országokra lebontott utazási tanácsokkal. Az előterjesztés még tárcaközi egyeztetésen van.

Az általános – és a világ összes országára szóló – utazási figyelmeztetés egyelőre június 15-ig érvényes, de a kormány már elkezdte a tárgyalást a legtöbb német turistát fogadó európai partnerországokkal és a tranzitországokkal arról, hogy miként lehet közösen ismét lehetővé tenni az utazást, és gondoskodni az utazók, nyaralók védelméről a fertőzésveszély ellen. Ezt a „szomszédsági párbeszédet” a következő napokban tovább folytatják – mondta Heiko Maas.

Hozzátette, hogy az EU-n és a társult országokon kívüli térségek államaival is egyeztetnek, hogy miként lehet a helyi viszonyokról szóló tanácsokkal helyettesíteni az általános figyelmeztetést. Ez azonban még jó ideig tarthat – mondta a miniszter.

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!