bűnügy

2020.06.18. 16:18

Letartóztattak egy volt igazságügyi minisztert és feleségét Japánban

Szavazatvásárlás gyanújával letartóztatták csütörtökön Kavai Kacujuki volt japán igazságügyi minisztert és feleségét, aki képviselő a parlamentben.

A nyomozás során fény derült arra, hogy a volt tárcavezető 24 millió jent (69 millió forint), felesége, Kavai Anri pedig 1,5 millió jent (4 millió forint) adott készpénzben helyi politikusoknak és támogatóinak – összesen mintegy száz embernek a nyugati Hirosima prefektúrában tavaly folytatott választási kampány idején, Kavai Anri megválasztása előtt.

A volt miniszter és a felesége is tagadja ezt, holott az érintettek zöme elismerte az ügyészségi kihallgatáson, hogy pénzt kapott tőlük.

Az Abe Sindzó miniszterelnök vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) szokatlanul nagy, 150 millió jenes pénzösszeggel támogatta Kavai Anri választási kampányát, és az ügyészség most azt vizsgálja, hogy a szavazatvásárlásra költött készpénz a párt pénzalapjából származik-e.

Az Abe-kormány tekintélyét megtépázó újabb botrányos eset súlyát növeli az is, hogy Kavai Kacujuki korábban a miniszterelnök külügyi tanácsadója volt. Tavaly ősszel, mindössze másfél hónapon át vezette az igazságügyi minisztériumot.

Abe csütörtöki sajtótájékoztatóján bocsánatot kért Kavai cselekedetei miatt.

Kedden Kavai Anri titkárát ítélték el öt évre felfüggesztett, 18 hónapos börtönbüntetésre illegális kampánypénzek kifizetése miatt a júliusi választások idején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!