Ország-világ

2020.06.23. 09:44

Jelentősen emelkedik a csecsemőgondozási díj összege

A korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrás: Facebook / Novák Katalin

Ez azt jelenti, hogy a gyermek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerül a család, mint azt megelőzően. Ugyanis

a csed után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási-járulékot nem

- közölte Novák Katalin.

Minderre a jövő évi költségvetésben, egy módosítás nyomán, 14,25 milliárd forint áll rendelkezésre, és a tervek szerint 80 ezer családot segít majd az intézkedés – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a 2010 óta zajló családbarát kormányzás célja a gyermekvállalás előtti akadályok elhárítása, az, hogy

semmilyen hátránnyal ne járjon a családok számára a gyermekvállalás, sőt jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket.

Ezt szolgálja a csed összegének megemelése is – hangsúlyozta Novák Katalin.

Példaként említette: amennyiben egy nőnek a gyermekvállalás előtt 350 ezer forintos havi fizetése volt, az 232 750 forintot jelentett nettóban.

Viszont a csed folyósítása esetén a nettó jövedelme 297 500 forint lesz, ami közel 30 százalékos emelkedést jelent – közölte.

Hozzátette, hogy a csed korábbi összegéhez képest – a példánál maradva – 90 ezer forinttal kaphat többet jövő év júliusától egy kismama havonta, ami 43 százalékos bővülést jelent.

Mindez a kormány számításai szerint évente 28,5 milliárd forintos költségvetési forrást igényel – mondta Novák Katalin.

Kérdésre válaszolva közölte:

a csedet azok a nők vehetik igénybe, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak.

Az ellátás jár az örökbefogadó szülőknek is a gyermek hat hónapos koráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!