börtönbiznisz

2020.06.09. 18:10

Varga Judit: már tárgyalnak a javaslatról, amely gyorsabban segíthet a bűncselekmények áldozatainak

Az elmúlt évek tapasztalatai rávilágítottak arra, hogy a jogalkotó eredeti szándékával ellentétes, visszaélésszerű, többmilliárdos iparággá változott „börtönbiznisz” alakult ki hazánkban – írta a Facebookon az igazságügyi miniszter.

Ma kezdte tárgyalni javaslatunkat az Országgyűlés, ahol az Igazságügyi Minisztériumot Hajas Barnabás államtitkár úr képviselte. A javaslat a bűncselekmények áldozatainak kíván segítséget nyújtani azáltal, hogy biztosítja számukra a gyors jogérvényesítés lehetőségét. Az IM által jegyzett javaslat szerint az elmúlt évek tapasztalatai rávilágítottak arra, hogy a jogalkotó eredeti szándékával ellentétes, visszaélésszerű, többmilliárdos iparággá változott „börtönbiznisz” alakult ki hazánkban. A közvéleményt súlyosan felháborító bűncselekmények miatt elítéltek ugyanis milliós nagyságrendű kártérítésekhez juthattak, miközben az áldozatok és hozzátartozóik számára az igényérvényesítés lehetősége nem volt kellően hatékony.

Azon áldozatok, akiknek ügyében a büntetőeljárás már jogerősen befejeződött, és eddig kártérítést nem ítéltek meg részükre, lehetőséget kapnak arra, hogy a már lezárt büntetőügyben nem érvényesített igényüket egy külön erre a célra létrehozott gyorsított per útján érvényesíthessék.

Ez a lépés is bizonyítja, hogy a magyar kormány a valódi cselekvésben hisz, és elkötelezett az áldozatok fokozottabb védelme és jogérvényesítésük hatékonyságának növelése mellett – fejtette ki posztjában az igazságügyi miniszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!