Polgárháború

2020.06.12. 12:45

Vizsgálatot sürget a Líbiában talált tömegsírok ügyében az ENSZ

Az ENSZ líbiai missziójának (UNSMIL) csütörtöki nyilatkozata szerint a missziót borzalommal töltik el azok a jelentések, amelyek szerint Tarhúnában tömegsírokra bukkantak, miután a nemzetközileg elismert líbiai kormány csapatai visszafoglalták a Tripolitól délkeletre fekvő várost az ország déli és keleti területeit ellenőrző erőktől.

„A nemzetközi jog alapján a hatóságoknak azonnali, hatékony és átlátható vizsgálatot kell indítaniuk” ebben az ügyben – hangsúlyozta nyilatkozatában az UNSMIL.

A világszervezet által elismert nemzeti egységkormány előzőleg azt közölte, hogy igazságügyi minisztériuma bizottságot állított fel a tömegsírok ügyének kivizsgálására, arra azonban nem tért ki, hogy eddig mennyi holttestet találtak. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet líbiai vizsgálatait vezető Hanan Szalah azt mondta, hogy Tripolinak pártatlan külföldi igazságügyi szakértőket kell meghívnia az országba annak érdekében, hogy rögzítsék az elkövetett bűncselekmények minden lehetséges bizonyítékát, és azonosítsák az áldozatok maradványait.

Az egységkormány csapatai múlt hét végén vették vissza Tarhúna ellenőrzését, miután Halífa Haftar hadúr tavaly áprilisban indított Tripoli elleni offenzívája összeomlott, csapatai pedig visszavonulásra kényszerültek Líbia északnyugati feléből.

Tarhúna eddig a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereghez (LNA) hű Kani-család fegyvereseinek kezén volt, s elvesztése fordulatot jelent a két tábor közötti konfliktusban.

A Haftart támogató Egyiptom elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi szombaton új béketervet mutatott be, s a felek az UNSMIL szerdai közlése szerint újabb tárgyalási fordulót kezdtek az ENSZ közvetítésével egy tűzszüneti megállapodás érdekében.

Az UNSMIL ugyanakkor szerdán aggodalmát fejezte ki az immár Szirt határában zajló heves harcokkal kapcsolatban. Közölte, hogy legalább 19 civil esett áldozatul a harcoknak a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!