Ország-világ

2020.07.18. 08:31

Az idősekre támadt a momentumos

Korlátozná az idősek szavazati jogát Kádár Barnabás momentumos politikus, szerinte ugyanis az idős, vidéki és tanulatlan választók miatt nyerhetett Orbán Viktor, Donald Trump és a napokban Andrzej Duda lengyel elnök is.

Újabb baloldali politikus támadta meg a vidéken élő szavazókat. A Momentumban tevékenykedő Kádár Barnabás a vasárnapi lengyel választások kapcsán arról elmélkedett a közösségi médiában, hogy miért győzhetnek az általa populistának tartott pártok, akik „leépítik a demokráciát és gyengítik az Európai Uniót”. Szerinte ennek az az oka, hogy „a populisták megnyerték az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazókat, míg az ellenzék tarolt a fiatal, tehetősebb, városi és iskolázottabb szavazók között”. Így nyerte meg a vasárnapi választást Andrzej Duda lengyel elnök, de ugyanez a helyzet a momentumos szerint hazánkban és az Egyesült Államokban is.

A megoldás Kádár szerint az lenne, ha az idősek nem szavaznának, a fiatalokra bíznák a döntést. A politikus egyelőre önkéntes távolmaradásra bírná őket, de azon is elmélkedik, hogy vajon miért van mindenkinek egyenlő szavazata. Kádár egyébként rendszeresen tesz közzé elképesztő ötleteket, nemrég például azt javasolta az emberiségnek, hogy „nem szabad ragaszkodni ehhez a kozmikus szempontból alapvetően életképtelen létformánkhoz (…) Ha szeretnénk bolygókon átívelő civilizációvá válni, akkor bizony kiborgokká kell válnunk.”

A baloldali és magukat liberálisnak nevező politikusok rendszeresen támadják a vidéki magyar embereket. Az egykori SZDSZ-ben gyakori volt a „mucsaizás”, a „bőgatyás” magyarok lenézése. A néhai SZDSZ-es, Mécs Imre fia, Mécs János (szintén momentumos politikus) néhány éve leparasztozta a nem budapestieket: „istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni” – írta. Igaz, néhány nap múlva mindezt csupán paródiának minősítette. Amint arról lapunk is beszámolt, pár hete a Népszavában jelent meg Bruck Gábor baloldali kampányszakember óriási felháborodást kiváltó véleménycikke, amelyben szintén a vidéki embereket támadta. „Orbán szavazóinak a többsége elszigetelten, bezárva él, leginkább vidéken és úgy száz év választja el őket Európától” – írta. Szerinte a vidéki emberek világa „a kocsmától a templomig terjed”. Nem érdekli őket, mi van ezen kívül, sem a szomszéd falu, sem a szomszéd város, Brüsszel meg olyan messze van, hogy odáig el se látnak.

De Vona Gábor, a Jobbik akkori elnöke is hasonlóan vélekedett még 2017-ben az idősebb emberekről: „hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”. Vona Gábor a napokban Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével tárgyalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!