káoszba süllyedt ország

2020.08.21. 19:30

Egész országra kiterjedő tűzszünetet jelentett be a tripoli székhelyű líbiai kormány

Az egész országra kiterjedő tűzszünetet jelentett be pénteken a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű líbiai kormány, ezen kívül azzal a felhívással fordult a tobruki ellenkormányhoz, hogy vonja ki erőit Szirt tengerparti városból, ahol az év eleje óta ellenőrzése tartotta a kulcsfontosságú olajterminálokat.

Ezzel párhuzamosan a tobruki parlament elnöke, Aguila Száleh is országos tűzszünetről szóló közleményt adott ki.

A bejelentések váratlanok az AP hírügynökség szerint, sokan attól tartottak, hogy a kilenc éve tartó fegyveres konfliktus élesedni fog, bár a felek között június óta patthelyzet alakult ki és jelentős külföldi nyomás nehezedett rájuk a napokban: hétfőn Líbiában járt a német külügyminiszter, és a török, valamint a katari védelmi miniszter is.

Mindkét fél meg akarja szüntetni a kőolajtermelés blokádját, amelyet a tobruki székhelyű, Halifa Haftár tábornok vezette erők és szövetségeseik vezettek be Szirtben, hogy nyomást gyakoroljanak Tripolira. A felek abban is egyetértenek, hogy az olajbevételek az állami olajvállalat külföldön fenntartott számlájára kerüljenek. Megállapodtak egy közös rendőri erő felállításáról, amely az olajterminálok biztonságáért lesz felelős.

Ezen kívül parlamenti és elnökválasztást is akar rendezni mindkét fél, Tripoli már kilátásba is helyezte ennek idejét: jövő márciusban lennének.

Üdvözölte a kezdeményezéseket az ENSZ és Egyiptom is. Az ENSZ azonnal követelte, hogy távozzon az országból minden külföldi zsoldoskatona, akikből több ezer harcolt mindkét oldalon.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!