Áldatlan állapotok Texasban

2020.09.16. 11:59

Nem garantálja többé a rendőrség az amerikai nagyváros biztonságát

Már nem képes garantálni a városlakók és látogatók biztonságát a rendőrség, jelzi több óriásplakát a texasi Austin határában. A jelenség a BLM-tüntetések sötét oldalára hívja fel a figyelmet: ahogy az aktivisták követeléseinek eleget téve egyes városvezetők drasztikusan csökkentették a hatóság költségvetését, azzal hatékonyságukat is visszavetették.

Fotós: Anadolu Agency via AFP

Fotós: Anadolu Agency via AFP

A texasi rendőrség (TMPA) óriásplakátokon hirdette Austin városában, hogy a BLM tüntetések eredményeképpen a rendőrségtől megvonták a támogatást, ezért a városba csak „saját felelősségre” lehet belépni – tájékoztatott a V4NA hírügynökség. A városi tanács 150 millió dollárt vont el a rendőrség költségvetéséből, az összeget ehelyett a közszolgáltatások támogatására fordítják majd.

A rendőrség közleményében elmondja, hogy a „felelőtlen döntést” a város „a radikális baloldal” nyomására hajtotta végre, és mindössze annyit ér majd el vele, hogy veszélybe sodorja a lakosok életét. A TMPA kötelességének érezte felhívni a figyelmet a tarthatatlan állapotra és kiállni a „bátor férfiakért és nőkért”, akik Austin városában fenntartják a rendet.

Austin még augusztus elején jelentette be, hogy 150 millió dollárt von el a rendőrségtől, hogy átcsoportosítsa az olyan szolgáltatásokhoz, mint a „társadalmi programok”, az erőszak-megelőzés és az abortusz hozzáférhetőségének biztosítása.

Austin döntése nem sokkal Seattle város bejelentése után történt, ahol ugyancsak 3,5 millió dollárral vágták meg a helyi rendőrség költségvetését. Carmen Best, a város rendőrparancsnoka – aki nem mellesleg maga is afroamerikai származású és az első színesbőrű, aki betölti ezt a tisztséget – lemondott pozíciójáról, mivel felháborítónak találta a döntést, hiszen a rendőrség keményen dolgozott azon, hogy valóban sokszínű csapata legyen, „tükrözve a közösséget, amelyben élnek”.

Az amerikai közvéleményt talán a New York városi rendőrség költségvetés-csökkentése kavarta fel leginkább, amikor a városi tanács egymilliárd dollárt vont el a hatóságtól, amit a tüntetők ráadásul még így is keveselltek.

Érdekesség, hogy a döntés után végül a rendőröknek kellett eltávolítaniuk azt a mintegy száz embert – tüntetőket és hajléktalanokat egyaránt – , akik elfoglalták a városháza előtti parkot a BLM zászlaja alatt. A tarthatatlan állapotok miatt a polgármesternek hatósági segítséget kellett kérnie. A történet azonban még nem ért véget, hiszen szeptember elején újabb BLM-lázadás tört ki a városban, amelynek folyományaként több boltot is megrongáltak és nagyjából 100 ezer dolláros, több mint 84 ezer eurónyi kárt okoztak az egyenlőség jegyében.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=q8QESv_t2Lk&feature=emb_logo

Borítókép: Rendőrökkel perlekedő BLM-aktivista New York-ban 2020. július 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!