Ország-világ

2020.10.29. 10:06

Terrortámadás Nizzában és Avignonban: egy nőt lefejeztek, két másik embert megkéseltek (videó)

Az elkövetőt, aki „Allahu Akbart” kiáltott a támadás előtt, már el is fogták a rendőrök, a városban óriási a készültség, Macron elnök is a helyszínre utazik. Nem sokkal később egy másik francia városból, Avignonból is merényletet jelentettek. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre. A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

Fotós: AFP

Michel: az európai vezetők nyilatkozatban ítélték el a merényletet

Az európai tagországok vezetői informális videókonferenciájukon közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merényletet, és szolidaritásukról biztosították a francia népet – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az online értekezletet megelőzően csütörtökön.

Michel a koronavírus-járvánnyal foglalkozó nem hivatalos videókonferencián közölte, a tagállami vezetők megdöbbentőnek, elszomorítónak nevezték, és a „lehető leghatározottabban” elítélték a Franciaországban elkövetett merényleteket, amelyek – tolmácsolása szerint – a közös értékek elleni terrortámadásoknak számítanak.

„Felhívjuk a világ vezetőit, hogy a megosztottság helyett törekedjenek a közösségek és vallások közötti párbeszédre és megértésre” – idézte a nyilatkozat szövegét Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette, az európai demokrácia a szabadságon és a jogállamiságon nyugszik, amelyeket közös akarattal meg kell védeni.

Michel az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívta össze az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli online értekezletét. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.

Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a történtek ismételten rámutattak arra, hogy szükség van a migráció kezelésének módosítására. „Nem lehet a határtérségeket terhelni a befogadással” – jelentette ki. Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő – értesült az olasz sajtó csütörtökön.

A 21 éves Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot.

Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.

„Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszternek le kell mondania” – szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője.

Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.

„Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?” – tette fel a kérdést Gelmini. Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány így veszélyeztesse az olaszok és az európaiak biztonságát.

Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.

Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.

Egy nőt lefejeztek, két másik embert megkéseltek (videó)

Késes támadás történt október 29-én csütörtökön fényes nappal Nizzában a Notre-Dame épülete előtt, egy fegyveres férfi több embert halálra késelt és további sérültek is vannak – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

A rendőrség elfogta az elkövetőt, a támadás okáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de minden bizonnyal terrorista támadás történt.

A Sky News szerint egy nőt lefejeztek a templomban, a Mirror című brit lap úgy tudja, két embert is lefejeztek.

Hasonlóképpen ír a Nice Matin című francia portál, amely szerint két embert, egy férfit és egy nőt bent a templomban fejeztek le, a harmadik áldozat, egy nő – teszi hozzá az MTI – pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

BREAKING: Knife attack inside of Notre Dame Church of Nice, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#France. At least one dead, several injured, attacker arrested #terrorism pic.twitter.com/iVU0WRKhG2

A Twitteren volt, aki szintén azt írta, hogy a merénylet nem templom közelében, hanem az épületben történt, de a hatóságok egyelőre ezt nem erősítették meg.

Francia rendőr áll a támadás helyszíne, a nizzai Notre-Dame bazilika előtt
Fotó: Valery Hache / AFP

A város polgármestere, Christian Estrosi közösségi oldalán azt írta: a helyszínen van és megerősíti, hogy minden jel terrortámadásra utal. A polgármester úgy fogalmazott: ismét a muszlim-fasizmus áldozatai vagyunk. Estrosi arról írt a Twitteren, hogy

a gyilkos folyamatosan „Allahu Akbart” üvöltözött.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter telefonon beszélt Nizza polgármesterével, majd a Twitteren bejelentette, hogy válságértekezletet hív össze a belügyminisztériumban.

Je suis sur place avec la " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@PoliceNat06 et la @pmdenice qui a interpellé l’auteur de l’attaque. Je confirme que tout laisse supposer á un attentat terroriste au sein de la basilique Notre-Dame de #Nice06. pic.twitter.com/VmpDqRwzB1

Emmanuel Macron francia elnök szintén Nizzába utazik.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően

- jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre.

Franciaországban rövid idő alatt ez már a második brutális, lefejezéses támadás, amit szélsőséges iszlamisták követtek el. Nemrégiben, október 16-án az egész világot sokkolta a annak a történelemtanárnak a meggyilkolása, akit a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban fejeztek le a nyílt utcán.

Avignon mellett is támadást történt (videó)

Nem sokkal később agyonlőtt a francia rendőrség az ország déli részén, az Avignonhoz közeli Montfavet-ban egy férfit, aki a hatóság tájékoztatása szerint lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

A Europe 1 nevű francia rádiócsatorna értesülése szerint a férfi szintén azt kiáltozta, hogy Allahu Akbar.

— Armenia ⚜️ Intel (@armenia_intel) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 29, 2020

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány határozott és könyörtelen választ ad a „gyáva és barbár” tettre.

A hatályos szabályok szerint az intézkedés addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság. Ez a készültségi szint lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében.

A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron francia elnök vezetésével.

A katolikus egyház és az európai vezetők is elítélik a merényleteket

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozatok családjainak abban a levélben, amit Emmanuel Macron köztársasági elnöknek küldött. Mint írta, mély megdöbbenéssel értesült a Nizzában elkövetett szörnyű terrortámadásról.

„A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek”

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

„Gyűlöletesnek” nevezte a csütörtöki nizzai késes merényletet a francia püspöki konferencia (CEF) és kifejezte kívánságát, hogy „a keresztények ne váljanak meggyilkolandó célponttá”. Meg vagyunk döbbenve e gyűlöletes cselekedet láttán – jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Hugues de Woillemont, a CEF szóvivője.

„Sürgősen harcba kell szállni a terrorizmus jelentette rákfene ellen, ugyanilyen sürgős kézzelfogható módon helyreállítani a testvériséget országunkban” – tette hozzá.

A CEF bejelentette, hogy csütörtökön,

a jelképes 15 órakor – Krisztus halálának órájában – minden francia templomban megkongatják a lélekharangot az áldozatok előtt tisztelegve.

Elítélte a merényletet a Vatikán is, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. A Szentszék közleménye szerint a pápa imádkozik az áldozatokért.

Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a „gyűlöletet szítók és terjesztők” elleni szembeszállásra szólítottak fel.

„Elítélem a Nizzában történt gyűlöletes és kegyetlen támadást, teljes szívemmel Franciaország mellett állok” – írta Twitter-oldalán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „Együttérzek e gyűlöletes cselekedet áldozataival. Egész Európa szolidáris Franciaországgal. Egységesek és eltökéltek maradunk a barbársággal és a fanatizmussal szemben” – írta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyalázatosnak nevezte a merényletet és a franciáknak üzenve kijelentette: „Egész Európa önökkel van”. Országa szolidaritását fejezte ki a francia nemzettel a Twitteren Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conti olasz, valamint Mark Rutte holland miniszterelnök is. Részvétét fejezte ki a nizzai „barbár támadás” miatt Luigi di Maio olasz külügyminiszter is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!