Küzdelem

2020.11.03. 17:14

Amerika elnököt választ: százezrek a szavazóurnáknál

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint reggel óta már százezrek voksolnak az szavazóurnáknál, Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök és kihívója, a demokrata párti Joe Biden egyaránt bizakodónak nevezte magát.

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor de Maine államban például reggel ötkor órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg,

de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak.

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát.

Biztos esélyem van a győzelemre

fogalmazott.

Az elnök akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben , úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagy arányú győzelmet arat.

Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk

fűzte hozzá.

Az elnök úgy vélekedett, hogy

legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban.

Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie. A győzelemhez egyébként az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni.

Donald Trump elhessegette azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel még a levélszavazatok megszámlálása előtt győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg amikor meglesz a győzelem.

Joe Biden még hétfőn éjjel, a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampánygyűlésén nyilatkozott. Az az érzésem, hogy nagy győzelem felé tartunk mondta.

A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!