Ország-világ

2020.11.03. 18:32

Orbán Viktor: újra életbe lép a rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás lesz (videó)

További járványügyi szigorításokról döntött a kormány keddi ülésén. Ezeket közösségi oldalán jelentette be a miniszterelnök. A szigorításokra a megbetegedések növekvő száma miatt van szükség.

Forrás: Orbán Viktor

Fotó: Facebook

A kormány úgy döntött, a koronavírus-járvány miatt éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Azt is közölte, hogy

éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány.

Éjfélig mindenkinek haza kell érnie– fogalmazott.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta azt is:

a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el,

a parkolást pedig újra ingyenessé tették

ismertette a kormányfő.

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják mondta Orbán Viktor.

Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja

hangsúlyozta.

A kormányülés után amelyen áttekintették a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben Orbán Viktor kifejtette:

a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

Közölte: ez azért fontos, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát mondta.

Úgy látja,

a járvány most is éppúgy, mint tavasszal az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, vagyis a szüleink és a nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe.

A kormányfő kijelentette: eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyenek, hogy megvédjék a kórházak működőképességét és az idősek életét is.

Úgy fogalmazott: a politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk.

Emlékeztetett: legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amelyekkel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését. Ez abszurd, ebben a helyzetben végképp abszurd vélekedett.

Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk

indokolta Orbán Viktor a rendkívüli jogrend ismételt bevezetését.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak, kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek esetében pedig világelsők vagyunk.

Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat, és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket

hangsúlyozta.

Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég.

A végső megoldás ugyanis a vakcina, de a vakcina már látótávolságon belül van. (...) Addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik

mondta, jelezve, hogy Magyarország tárgyal az EU-val, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is.

Orbán Viktor videonyilatkozatát azzal zárta, hogy a helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült.

Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog

jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!