Ország-világ

2020.11.15. 07:08

Szél Bernadett lesz majd a Momentum miniszterelnök-jelöltje?

Konfliktusokat okozhat az ellenzékben Hadházyék szövetsége.

Budapest, 2019. június 25. Szél Bernadett független képviselõ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter éves meghallgatásán az Országgyûlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Varga Béla-termében 2019. június 25-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Könnyen elképzelhető, hogy Szél Bernadett lesz majd a Momentum miniszterelnök-jelöltje, hiszen a momentumos politikusok ismeretlenebbek és népszerűtlenebbek nála – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Szél Bernadett és Hadházy Ákos Momentummal kötött szövetsége konfliktusokat eredményezhet az ellenzéki pártok között, még inkább megnehezítve ezzel a 2022-es közös indulást.

„Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselők már hosszú ideje együttműködnek a Momentummal, a parlamenten kívüli párt több javaslatát is benyújtották már. Így nem meglepő, hogy egyre szorosabbá válik az együttműködésük, hiszen

a Momentumnak is szüksége van bejáratott nevekre, és a független képviselőknek is kell egy olyan párt, amelynek a hátán ismét bejuthatnak az Országgyűlésbe”

– fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzet megkeresésére.

Mint azt a lapnak is megírta, Fekete-Győr András Momentum-elnök csütörtökön a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebookon jelentette be, hogy pártja szövetséget köt Szél Bernadett-tel, Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal. Úgy tűnik, Hadházynak gyorsan sikerült tisztáznia magát a Bíró Lászlóval kapcsolatos kijelentéseit illetően, és a Momentum egyetért vele abban, hogy „mindent meg kell tenni, hogy az ellenzék jelöltjei között – szemben a kormánypártokéval – feddhetetlen jelöltek szerepeljenek”.

Deák Dániel szerint még nem eldöntött tény, hogy egy vagy két ellenzéki lista lesz 2022-ben, ugyanakkor ha lesz egy Momentum által vezetett második ellenzéki lista is, akkor

Hadházy Ákosék korrupcióellenes akcióival azt a narratívát festhetik majd fel, hogy míg a régebbi pártok – a Gyurcsány Ferenc vezette DK és az MSZP – korruptak, addig a Momentum a „tiszta kezűek pártja”.

A vezető elemző szerint ennek előjeleit láthattuk a szerencsi időközi választás után is, amikor Hadházy Ákos főként a Jobbiknak, az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak ment neki, a Momentum sokkal kevésbé állt be Bíró László mögé, igyekeztek a lehető leginkább kimaradni abból a kampányból. A kiszivárgó hírek szerint ez konfliktust is eredményezett az ellenzéki pártok között, sokan azzal vádolták a Momentumot, hogy nem segítették a kampányt az időközi választás során.

Deák Dániel Szél Bernadettnek a szövetségben betöltött lehetséges szerepéről is beszélt:

„Könnyen elképzelhető, hogy Szél Bernadett lesz majd a Momentum miniszterelnök-jelöltje,

hiszen a momentumos politikusok ismeretlenebbek és népszerűtlenebbek nála. Ráadásul a párt elnöke, Fekete-Győr András az elmúlt időszakban többször is lejáratta magát, elég csak a román jelöltek támogatására vagy arra gondolni, amikor azt állította, hogy Bajnai Gordonék mögöttük állnak, akik azonnal cáfolták a Momentum elnökének kijelentését” – emlékeztetett az elemző, hozzátéve: így szinte kizárható, hogy a párt elnökeként miniszterelnök-jelölt is lesz, a többi elnökségi tag pedig szinte teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt.

Kérdés, hogy mindehhez mit szólnak azok a párttagok, akik már hosszú évek óta dolgoznak a Momentumért. „Ha ezt a három független képviselőt a Momentum ismét be akarja juttatni a parlamentbe, akkor

több momentumos párttagnak is le kell majd mondania a javukra a képviselői ambíciójáról”

– mutatott rá az elemző, aki szerint Hadházy Ákos igen megosztónak számít az ellenzéki oldalon is, így az ő közeledése a Momentumhoz további konfliktusokat eredményezhet a pártok között, még inkább megnehezítve ezzel a közös indulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!