Iszlamizáció

2020.11.20. 08:30

Tízezer négyzetméteren épül mecset a svéd városban, a polgárokat nem kérdezték meg

Hatalmas területet adott el a városi tanács a muszlim közösségnek Helsingborgban, hogy mecsetet építhessen. Az egyik párt ellenzi a lépést, szerintük a lakosságot is meg kellene kérdezni az ügyben. Erre ugyanakkor a többi párt politikusa nem hajlandó, az ellenzőket pedig iszlamofóbiával is megvádolták.

Two-and-a-half-years old Ahmed Ali looks up while men bow down to pray during the Friday Prayers at a Mosque in central Stockholm, Sweden 12 September 2003. They prayed in memory of Swedish Foreign Minister Anna Lindh, 46, who died two days ago of massive internal bleeding a day after she was stabbed in the arm, abdomen and chest by an unknown assailant while shopping at the crowded department store in the city. It was the first prayer given in honor of a non-Muslim at the Mosque. (Photo by JONAS EKSTROMER / SCANPIX SWEDEN / AFP)

Forrás: Scanpix Sweden / AFP

Fotó: Jonas Ekstromer

A tízezer négyzetméteres terület eladását és az építkezés engedélyezését egyedül a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) ellenezték, akiket emiatt egyből megbélyegeztek. A szintén jobboldali párt, a Mérsékelt Párt szerint iszlamofób hozzáállást tanúsítanak a demokraták, ráadásul a nemi egyenlőségre alapozzák érveiket – hívta fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség.

Helsingborgs kommunfullmäktige har precis sagt ja till en ny moské i Helsingborg. Bara Sverigedemokraterna röstade nej till förslaget.

Korábban ugyanis az SD azzal is érvelt a mecset megépítése ellen, hogy a nőket elnyomják az iszlámban. Például csak külön szobában imádkozhatnak a férfiak és a nők, a párt szerint pedig ez nem fér össze a város értékeivel. Ráadásul a hitközség testületében csak férfiak vannak. Walid Hams, a muszlim közösség vezetője erre azt mondta, hogy szerinte olyan problémákról beszélnek mások, amelyek nem is jellemzőek rájuk.

További érdekesség, hogy Michael Rosenberg, az SD politikusa korábban azt javasolta Helsingborg politikusainak, hogy a város lakói szavazzanak a mecset építéséről. Ezt azonban a többi párt ellenezte.

Nej, och åter nej. Det sista dagens Sverige som slås sönder av massinvandring och mångkultur behöver, är ännu en enorm moské. Vill man att Sverige ska förbli Sverige så motsätter man sig detta. https://t.co/UqsXi5Dxz9

Az iszlám vallás egyre inkább a svéd mindennapok része, ezt jól mutatja egy másik település, Skurup helyzete. Ott tavaly decemberben döntöttek a fejkendő betiltása mellett az általános iskolákban és óvodákban az SD javaslatára. A párt ezzel a lányok elnyomásával szemben akart fellépni.

A szabályokat azonban most felülírják. A diszkriminációért felelős ombudsman szerint ugyanis a diszkriminációról szóló törvényt és a vallásszabadságot is sérti a fejkendő tilalma. Csak olyan esetekben tartja elfogadhatónak a ruhadarab tiltását, ahol az befolyásolja az iskolai feladat ellátását.

Az ügy kapcsán az is felmerült érvként, hogy mindenkinek joga van a vallásának megfelelő ruhadarabokat vagy szimbólumot viselni. Augusztusban, szintén Svédországban ugyanakkor egy iskolai fotózáson egy fiúnak le kellett vennie a keresztet a nyakából, mert a fotós sértőnek tartotta. A muszlim diáklányokra nem vonatkozott ugyanilyen tiltás, rajtuk maradhatott a fejkendő a fotózás alatt.

Borítókép: Imádkozó férfiak egy stockholmi mecsetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!