Járvány

2020.12.03. 10:30

A kormány fellép a baloldali önkormányzatok megszorításai ellen

A kormány a járvány elleni küzdelem részeként folyamatosan csökkenti az állami adókat, számos baloldali vezetésű városban, kerületben azonban emelnék a helyi közterheket. A lakosság és a vállalkozások védelmében el kellett rendelnünk az adóemelési stopot – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak csütörtökön, miután a kormány rendeletben tiltotta meg, hogy az önkormányzatok jövőre emeljenek a helyi adókon, új közterhet vezessenek be vagy megkurtítsák az adókedvezményeket.

Hangsúlyozta: a kormány az elmúlt hónapokban több adócsökkentésről is határozott, az állam négyszázmilliárd forint adóról mondott le, s ezt azért tette, hogy a válság sújtotta ágazatok vállalkozásai talpon maradhassanak, a munkavállalók megtarthassák állásukat. Ehhez képest

egyes helyi önkormányzatok adót akarnak emelni, ami teljességgel érthetetlen

- tette hozzá. A politikus külön is beszélt a fővárosról, ahol – mint mondta – „a főpolgármester százmilliárdos nagyságrendű állampapíron és több tíz milliárdnyi készpénzen ül, mégis durva adóemelést fontolgat, amit cinikus módon újraindítási adónak keresztelne el.”

Tállai András szerint a baloldal válságkezelése mindig csak megszorításokból áll, így volt kormányzásuk alatt, és a jelek szerint most, a koronavírus-járvány idején is ezt az utat választották. Az államtitkár több olyan ellenzéki vezetésű kerületet, illetve települést sorolt fel a lapnak, amelyekben

megemelték a közterület-használati díjakat, vagy a temetkezési, közlekedési díjakat, ahol elbocsátanak, vagy fizetést csökkentenek.

Az államtitkár leszögezte: a kormány döntése nyomán a baloldali adóemelésekből biztosan nem lesz semmi,

helyi adót jövőre nem lehet növelni,

kedvezményt, mentességet nem lehet csökkenteni, és új teher sem vezethető be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!