eldőlt

2020.12.17. 10:46

Felsőoktatási intézményként működik majd a megújuló OPNI épülete

Felsőoktatási intézményként működik majd a megújuló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 éve üresen álló épülete Lipótmezőn – közölte a pénzügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője ismertette: a kormány arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését.

A cél, hogy közép-európai és Kárpát-medencei „méretekben” létrehozzanak olyan intézményt, amely diplomáciai, gazdasági képzést nyújt az ide érkező diákoknak, „méltó és reprezentatív körülmények között” – emelte ki.

Azt mondta,

az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg, és „ezzel óriási értéket vert szét”: a 139 éves intézményben kilencszáz ember dolgozott, és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött.

Hozzátette: a bezárás „szakmailag előkészítetlen lépés volt”, „hajléktalanná lett betegek lepték el az utcát”, sokan öngyilkosok lettek, és mivel senki nem gondoskodott az iratokról, nem maradtak meg a szakdokumentumok, kórtörténetek és az a tudományos érték, amely 139 év alatt gyűlt össze.

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy a kormány folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, és ha kell, meghozza a szükséges intézkedéseket.

A magyar gazdaság 2020 márciusában jobb helyzetben volt, mint 2008-ban, ezért a járvány gazdasági következményei miatt nem kellett külső segítséget kérni, a magyar államháztartás maga tudta átcsoportosítani a forrásokat a védekezésre – mondta Varga Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!