Ország-világ

2020.12.04. 19:07

Gyorsabb ellátás: 47 egészségügyi szolgáltató kapott 5 milliárd forintnyi többletkapacitást

Összesen 47 egészségügyi szolgáltató kapott 5 milliárd forintnyi többletkapacitást, amelyek között megtalálhatóak fekvőbeteg, járóbeteg, szakorvosi, fogászati, és krónikus ellátást végző intézmények is. A többletkapacitásnak köszönhetően rövidülni fognak a várólisták, korszerűbb és gyorsabb ellátásra lesz lehetőség, mert ezek az intézmények több beteget, több órában és megnövelt ágyszámon tudnak majd fogadni.

A Többletkapacitás-befogadási Bizottság (TBB) az elbírálás során elsősorban azon kérelmeket fogadta be, amelyek erősítik a járóbeteg-szakellátást, továbbá javítják a diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségét – közölte az Emberi Erőforrások minisztériuma (Emmi).

A költségvetésben meghatározott keret legfeljebb évi 5 milliárd forint, amit a bizottság a betegellátáshoz leginkább szükséges területek finanszírozására javasolt.

A CT, MR, PET/CT többlet óraszámainak biztosítására a bizottság az összértéknek több mint egyharmadára tett javaslatot, elősegítve ezzel, hogy a betegek az eddigieknél is rövidebb idő alatt férhessenek hozzá a diagnosztikus vizsgálatokhoz.

A gyermekek kezelésére pedig közel 50 millió forinttal többet lehet majd fordítani például a fogászati szakellátásban. Mindezek mellett az egyéb, speciális szempontból fontos, tételes elszámolású, egyszer használatos eszközök számának emelése és a pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció is kiemelt támogatást kapott.

A szolgáltatók 2020. december 1-jétől a NEAK-nál kérhetik a finanszírozási szerződésük módosítását és így a többletkapacitásaikat is leköthetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!