elhúzódó tárgyalások

2020.12.16. 15:11

Iohannis türelemre intette polgártársait

Az elnök szerint nem kell megbélyegezni a koalícióra készülő pártokat, amiért tisztségekért harcolnak.

Klaus Iohannis román államfő türelemre intette polgártársait szerdán az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, kifejezve reményét, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-nak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) sikerül megállapodnia a közös kormányzásról.

Az elnök szerint nem kell megbélyegezni a koalícióra készülő pártokat, amiért tisztségekért harcolnak. A politika nemcsak elvekről szól, a programokat emberek ültetik gyakorlatba, természetes, hogy minden párt a legjobb embereit akarja döntéshozói helyzetbe juttatni – magyarázta. Szerinte a leendő kormánykoalíció stabilitását szolgálja, ha a pártok közti esetleges feszültségekre már most megkeresik a megoldást.

Iohannis leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó – a miniszterelnöki tisztségről a választások után lemondott – Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cituról vagy bárki másról.

Az elnök ezzel gyakorlatilag megüzente volt pártjának, a PNL-nek, hogy – a választási kampánnyal ellentétben, amikor nyíltan a PNL támogatására bíztatta híveit – nem akar már beavatkozni a koalíciós egyezkedésbe vagy párton belüli hatalmi csatákba. A román alkotmány egyébként éppen a kormányalakításnál adja a legnagyobb hatalmat az államfő kezébe: az elnöknek ugyanis nem kötelező a parlamenti pártok által javasolt miniszterelnök-jelöltet kinevezni, ha egyetlen pártnak sincs abszolút (ötven százalék feletti) többsége, hanem bárkit megbízhat kormányalakítással.

Arra az újságírói kérdésre, megfontolja-e a jobbközép koalíció megalakulását hátráltató hatalmi viták közepette, hogy a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének adjon kormányalakítási megbízást, Iohannis azt mondta: tudomása szerint a PSD nem tárgyal senkivel, illetve senki sem tárgyal a PSD-vel kormánytöbbség kialakításáról, többség híján pedig a PSD nem tarthat igényt a kormányzásra.

Az elnök szerint kizárt, hogy karácsony előtt beiktassák az új román kormányt. Úgy vélekedett, a koalíciós tárgyalások akár két-három hetet is igénybe vehetnek, ugyanakkor megígérte: nem hagyja kormány nélkül az országot, ha a jobbközép pártok nem képesek megegyezni egymással.

Arra a felvetésre, hogy Nicolae Ciuca ügyvivő kormányfő, védelmi miniszter „maradhatna a kormány élén”, amíg lejár a koronavírus elleni oltási kampány, amelyet őt irányít, Iohannis azt mondta: a koalíciós tárgyalások elakadása nagymértékben a sajtón keresztül történt üzengetésnek tudható be, ezért legalább ő tartózkodni szeretne attól, hogy olyan tanácsokkal álljon elő, amelyeket nem kértek tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!