Bűnügy

2020.12.16. 17:10

Kalózok támadtak meg egy kameruni teherhajót a Guineai-öbölben

Kalózok támadtak rá a kameruni zászló alatt hajózó, STEVIA nevű teherhajóra szerdán Nigéria partjainál a Guineai-öbölben, és túszul ejtették a legénység nyolc tagját – közölte a tengeri hajózás biztonságával foglalkozó Dryad Global portál.

Az incidens nagyjából 50 kilométerre történt a nigériai Brass kikötőjétől.

A hajó a nigériai Port Harcourt kikötőjéből az elefántcsontparti Abidjanba tartott.

A tengeri rablók fogságába került tengerészek állampolgársága egyelőre ismeretlen.

Legutóbbi értesülések szerint a hajó a támadás térségében irányítás nélkül sodródik, segítségre várva. A hajó egy afrikai cég tulajdonában van jelenleg. Az idei év májusáig viszont bolgár vállalaté volt, és bolgár zászló alatt hajózott.

A Dryad Global az előző nap azt is közölte, hogy másfél héten belül harmadszor támadták meg kalózok ugyanazt a máltai zászló alatt közlekedő tankhajót, szintén a Guineai-öbölben. A kalózok Nigéria partjaitól mintegy 260 kilométerre délnyugatra rohamozták meg kedd reggel a máltai zászló alatt hajózó egy athéni cég tulajdonában lévő New Rangert, amely a kameruni Doualából tartott a togói Loméba.

A folyékony vegyi anyagokat szállító New Ranger legénységének tagjai egy biztonsági helyiségben zárták el magukat, így nem tudták őket túszul ejteni.

A gyakori kalóztámadások miatt az Angolától Szenegálig húzódó, közel 2,35 millió négyzetkilométeres Guineai-öböl jelenleg a világ legveszélyesebb térsége a hajók számára. Az idén már csaknem 150 matrózt ejtettek túszul a kalózok huszonötnél több támadás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!