ezer lakosra egy halott jut

2020.12.06. 21:32

Olaszországban túllépte a hatvanezret a járvány áldozatainak száma

Túllépte hatvanezret a koronavírus-járványban meghaltak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint.

Az elmúlt egy nap alatt 564 beteg halt meg, egy nappal korábban 662. Csütörtök óta fokozatosan csökken a halottak napi száma, miután december 3-án 993-an haltak meg, ami a legmagasabb szám volt a járvány kezdete óta.

A fertőzöttek száma február óta túllépte az 1,7 milliót. A fertőzöttek és halottak aránya 3,47, ami a második legmagasabb arány Európában a Nagy Britanniában mért 3,55-ös adat után.

Egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttek regisztráltak az egy nappal korábbi több mint 21 ezerhez képest, de harmincezerrel kevesebb teszteléssel. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, továbbra is meghaladja 755 ezret. Kórházban több mint 30 ezren vannak, és 3454-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma.

A legtöbb fertőzöttet továbbra is az északi Venetóban és Lombardiában, valamint a déli Pugliában szűrik.

Vasárnaptól csak Abruzzo tartomány számít vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes régiónak, de hétfőtől már ez a tartomány is narancssárga jelzést kap. Az ország többi részén már enyhítették a korlátozásokat, de a tartományok többsége még narancssárgának, közepesen veszélyesnek számít.

December 21-től január 6-ig megtiltják a régiók közötti közlekedést, ami miatt megugrott a december 21. előtti helyfoglalások száma az északról délre tartó repülőjáratokon. Becslések szerint a szicíliai Palermo repülőterén napi ezer utas érkezését várják az utazási tilalom életbe lépése előtti napokban. Ez viszont ismét a járvány terjedésének erősödéséhez vezethet.

A mostani hosszú hétvégének számít a szeplőtelen fogantatás ünnepe miatt, kedden piros betűs munkaszüneti nap Olaszországban. A kereskedelmi központok szerdáig zárva tartanak a vásárlói roham elkerülése végett. A belügyminiszter bejelentése szerint az ünnepek alatt 70 ezer katona és rendőr felügyeli majd a járványintézkedések betartását.

December 7-én – a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepén – elmarad a március 8-tól zárva tartó Scala operaház évadnyitó premierje. A második világháború óta nem történt ilyen, kivéve amikor restaurálták a színházat. A Scala internetes előadással készül, amely az operaház történetét mutatja majd be.

A kormány kijelölte a januárban várt első vakcina-szállítmányok raktározási helyszínét. A kontinens egyik legnagyobb, nyolcszázharminc hektáros katonai repülőterén, a Róma közeli Pratica di Mare bázisán lesz az oltóanyag központi raktárállomása, ahol megfelelő tárolási feltételeket és védelmet tudnak biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!