voks

2020.12.06. 10:28

Romániai választások: a magyarlakta térségekben elmarad a részvétel az országos átlagtól

Az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon, az első órákban a sereghajtók között voltak a székelyföldi megyék.

Kolozsvár, 2020. december 6. Szavazók a kolozsvári, 163-as szavazókörzetben, a romániai parlamenti választásokon 2020. december 6-án. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a belföldi választási névjegyzékben szereplő 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka – több mint 900 ezer választó – adta le voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (2008-as és 2012-es) délelőtti részvételét.

Az átlagnál magasabb, 6 százalékosat meghaladó részvételt az ország déli részén, a Duna menti Mehedinti, Olt és Teleorman megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,8 százalék alatti értékeket Kovászna, Vaslui és Beszterce-Naszód megyében. A részvétel tekintetében délelőtt tíz órakor Kovászna megye volt a sereghajtó 3,5 százalékkal. Szatmár megyében a választók 4,12, Hargita megyében pedig 4,18 százaléka járult az urnákhoz.

Külföldön – ahol már szombaton megkezdődött a voksolás – romániai idő szerint 10 óráig 95 ezren szavaztak, közülük 386-an Magyarországon. A külföldi névjegyzékben 740 ezer választópolgár szerepel.

A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb szabálytalanságot, de több helyütt kisebb sorok alakultak ki a szavazókörök előtt, amelyekbe – a koronavírus-járvány miatt hozott egészségügyi óvintézkedések miatt – egyszerre legfeljebb öt szavazót engednek be.

Az időjárás főleg Erdélyben kedvez a szavazásnak: napsütéses, az évszakhoz képest enyhe az idő. A Kárpátokon kívüli térségben borús, ködös, de egyelőre csapadékmentes az időjárás.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Kelemen Hunor az erős magyar képviseletre szavazott

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szülőfalujában, Karcfalván adta le szavazatát a reggeli órákban. A szavazás utáni üzenetét az RMDSZ hírszolgálata közölte.

Amint Kelemen Hunor közölte:

arra szavazott, hogy a romániai magyaroknak megkerülhetetlen képviseletük legyen a parlamentben.

„Nehéz időket élünk, nehéz idők következnek, és a legfontosabb, hogy az emberek biztonságát, a biztonság kereteit a politikai képviselet megteremtse” – nyilatkozta az elnök. Egyben azt üzente a magyar embereknek, hogy győzzék le a járvány miatti félelmeiket, és menjenek szavazni, ne adják más kezébe a döntést.

„A szavazásnak nincs kockázata az egészségünkre. Ha betartjuk az előírásokat, biztosan nem fertőződünk meg. Ne dacoljunk, ne maradjunk otthon”

- idézte a közlemény az RMDSZ elnökét. A politikus arra buzdította az embereket, hogy lássák meg a választásban a lehetőséget. Úgy vélte: ha élnek a lehetőséggel, megtöbbszörözhetik a romániai magyarság erejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!