Növekedési ütem

2020.12.19. 21:50

Századvég: a kilábalás szempontjából fontosak a gazdaságvédelmi intézkedések

Minél kisebb a gazdasági visszaesés, annál gyorsabban lehet a válságból kilábalni, ezért fontosak a hatékony és célzott gazdaságvédelmi intézkedések – emelte ki a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Szakáli István Loránd azt mondta: előrejelzéseik szerint legkorábban 2022-ben érhető el a teljes gazdaságban az a növekedési ütem, ami 2019-ben jellemezte Magyarországot, dinamikus, de nem azonnali helyreállással számolnak a koronavírus-járvány után.

A legfontosabb kérdés az, hogy a gazdaság szereplői megőrizzék akcióképességüket, ezt szolgálja a munkahelyek védelme is tette hozzá.

A hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta: mindenki mérlegelheti, hogy tudja-e fizetni hitelei törlesztését, vagy olyan helyzetbe kerül, hogy valós likviditási segítséget jelent a hitelmoratórium igénybevétele, és csak július elseje után, átütemezett formában fizet majd akkor, amikor várhatóan túl leszünk a válságon.

A legfeljebb három százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel az építőiparon keresztül a kereslet generálásával hat a gazdaság többi ágazatára is. Ezt Szakáli István Loránd a korábban bejelentett lakásfelújítási támogatás még vonzóbbá tételeként értékelte.

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának január 1-jétől a felére csökkentése a közgazdász szerint a gazdaság dinamizálását segíti. Hangsúlyozta: csak a kis- és középvállalkozásokat és az egyéni vállalkozásokat érinti az intézkedés.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a családok és a vállalkozások érdekében a kormány rendelkezett a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!