ceremónia

2021.01.20. 18:24

Letette hivatali esküjét az Egyesült Államok 46. elnöke

Az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.

Joe Biden (L) is sworn in as the 46th US President by Supreme Court Chief Justice John Roberts on January 20, 2021, at the US Capitol in Washington, DC. (Photo by Andrew Harnik / POOL / AFP)

Forrás: POOL / AFP

Fotó: Andrew Harnik

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban. Beiktatási beszédében hangsúlyozta: minden erejével azon lesz, hogy egyesítse a nemzetet.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

„Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük” – mondta beiktatási beszédében a demokrata párti vezető. „Ez a demokrácia napja, a remény, a megújulás és az eltökéltség napja” – hangsúlyozta. Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny – húzta alá a 78 éves elnök az elmúlt időszak eseményeire utalva.

A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség – jegyezte meg. Megígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és ugyanolyan elszántsággal küzd azokért, akik nem támogatják, mint azokért, akik igen. „Egységre van szükség, hogy felvegyük a harcot az ellenségeinkkel: a dühvel, a keserűséggel, a gyűlölettel, a szélsőségességgel, a törvénytelenséggel, az erőszakkal, a betegséggel, a munkanélküliséggel és a reménytelenséggel” – hangoztatta.

Beszédében Biden kitért a koronavírus-járvány okozta nehézségekre is, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mondjanak néma imát azért a 400 ezer emberért, akik életüket vesztették a vírus okozta Covid-19 betegségben.

A nemzetközi közösségnek az elnök azt üzente: véget vet elődje – a republikánus párti Donald Trump – elszigetelődésre törekvő politikájának, és vezetése alatt Amerika újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve kivegye a részét a globális problémák megoldásából.

Helyreállítjuk szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira – ígérte. Amerika nem puszta erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével – tette hozzá. „Erős, megbízható partner leszünk a békében, a fejlődésben és a biztonságban” – mondta.

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem ment el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vett részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

Joe Biden előtt pár perccel iktatták be hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét. Kamala Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor.

Judd Deere sajtótitkár-helyettes elmondta: Donald Trump a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból. Trump felesége, Melania szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden leendő first ladynek – értesült a CNN amerikai hírtelevízió.

Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez.

Donald Trump az Andrews támaszponton elmondott szerdai búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy „rendkívüli évet”, és sok sikert kívánt a következő kormánynak. Megjegyezte: az alapokat lerakták, így minden lehetőség adott, hogy az új kormányzat látványos dolgokat hajtson végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!