tárgyalások

2021.01.26. 15:24

Szegényebb országoknak vásárolna vakcinát Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni vakcinák gyártóival a szegény országok, köztük a háború sújtotta Jemen oltóanyagokkal való ellátásáról – közölte kedden Mohamed al-Dzsadaan szaúdi pénzügyminiszter.

„Tárgyalásokat folytatunk számos oltóanyag-előállító céggel, hogy több vakcinával láthassuk el a különösen szegény országokat a világnak ezen a részén és Afrikában” – mondta a tárcavezető a davosi Világgazdasági Fórumnak (WEF) a világhálón keresztül zajló gyűlésén. Dzsadaan példaként említette Jement vagy olyan afrikai országokat, amelyek nem engedhetik meg maguknak vagy nem képesek arra, hogy elegendő oltóanyaghoz jussanak hozzá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX program keretében.

A dpa német hírügynökség emlékeztet arra, hogy Szaúd-Arábia vezeti a katonai szövetséget, amely 2015 óta támogatja a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőket a húszi síita felkelőkkel szemben a 2014 óta tartó jemeni polgárháborúban. A háborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol – az ENSZ becslései szerint – a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítéséhez.

A háború és a korlátozott tesztelési képesség miatt nem tudni pontosan, hogy milyen mértékben terjedt el a koronavírus-járvány Jemenben. A kormány szerint eddig 2118 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 615 halálesetet jegyeztek fel. Mindazonáltal az ország északi és északnyugati részeit ellenőrző húszik nem közölnek rendszeresen számadatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!