Ország-világ

2021.01.25. 20:40

Titkolja Brüsszel a vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződéseket

Az Európai Tanács elnöke vasárnap kijelentette, hogy az Európai Unió (EU) be fogja tartatni a gyógyszergyártókkal a szerződésekben foglalt vállalásaikat, miután sorra jelentik be a gyártók, hogy nem tudják időben szállítani a megrendelt koronavírus elleni vakcinákat. A V4NA ezzel kapcsolatban ismét az Európai Bizottsághoz fordult, mivel a szerződések részleteiről továbbra sem tájékoztattak.

Az amerikai Pfizer nem rég azt közölte, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja gyártókapacitásait, pénteken pedig a brit AstraZeneca jelentette be gyártási problémákra hivatkozva, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyagok kiszállítását – írja a V4NA hírügynökség.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel vasárnap ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket.

Livraison des vaccins : „Nous entendons faire respecter les contrats”, dit Charles Michel https://t.co/8tUrvTHOKh

A politikus a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy „jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat”.

A V4NA múlt héten levélben fordult az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, hogy tájékoztatást kérjen a vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződések részleteiről. Arról is érdeklődtek, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

Bár a Bizottság reagált megkeresésükre, konkrét válaszokat nem kaptak a szerződésekkel kapcsolatban. Az EB honlapján található nyilvános tájékoztató az unió oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájáról szintén nem tartalmazza a szerződéseket vagy azok részleteit.

Közben az európai ombudsman pénteken vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság elutasította a koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlásával kapcsolatos uniós szerződésekhez való nyilvános hozzáférhetőséget.

A V4NA most további kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz a szerződésekkel kapcsolatban. Arra várják a választ, hogy mi alapján kezdték meg a tárgyalásokat az egyes gyártókkal és hogy miért csak novemberben kötötték meg az első szerződéseket a Pfizer-BioNTech és a Moderna cégekkel.

De arról is kérdezték a Bizottságot, hogy milyen kitételek vonatkoznak a szerződésekben arra, ha egy gyártó nem szállítja időben a megrendelt vakcina mennyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!